Śladami mistrzów herbaty, czyli świąteczne spotkanie z firmą Dilmah

Herbaty Dilmah.
„Herbata, ja i cisza”

Jeszcze przed Bożym Narodzeniem przedstawicielki naszej redakcji miały zaszczyt uczestniczyć w fantastycznym spotkaniu, co prawda on – line, ale za to pachnącym świeżo zaparzoną herbatą.

Herbata, zaraz po wodzie, jest najczęściej spożywanym napojem świata. Mogłoby się wydawać, że nie ma w niej nic wyjątkowego; że to zwykły napój – kilka liści zalanych wrzątkiem. Nic bardziej mylnego! Wszystko rozpoczyna się od… początku, czyli od uprawnia herbaty. Proces ten kończą jej zbiory, które są czymś więcej niż zerwaniem liściem z krzewu. Warto dodać, że z czterech kilogramów zerwanych liści uzyskujemy około kilograma herbaty, ponieważ procesy jej przetwarzania są dość skomplikowane i precyzyjne i różnią się w zależności od jej rodzaju.

Herbata – ten niepozorny napar – ma wpływ na wiele dziedzin życia; na muzykę, a nawet na relacje między ludźmi. Warto też pamiętać, że herbata ma wpływ na nasz nastrój i na odwrót – nastrój ma wpływ na wybieraną przez nas herbatę. Jesteś w romantycznym nastroju? Zaparz sobie herbatę owocową lub zieloną z jaśminem. Masz ochotę na porywy namiętności? Wypij herbatę z ostrą nutką cynamonu.

Herbata doskonale podkręca również smak spożywanego przez nas jedzenia, więc warto pamiętać aby tak łączyć te komponenty, aby tworzyły harmonię na zasadzie podobieństw lub przeciwieństw. Rooibos doskonale pasuje do orzechów, dymne herbaty wspaniale komponują się z daniami z grilla; z kolei eleganckie i białe herbaty mają subtelny smak, więc warto podawać je z daniami prostymi, o czystych smakach.

Każda herbata ma swój unikalny profil, swoje właściwości, na podstawi których odróżniamy ją od reszty. Można też jej doświadczać na wiele sposobów – poprzez kształt liści, kolor, barwę naparu, przejrzystość i smak. Można doświadczać jej bogactwa przez wszystkie zmysły – i to jest w niej najwspanialsze. Większość z nas posiada w swoich domach herbaty pochodzące z supermarketów, które w większości są różnego rodzaju mieszankami herbat z różnych miejsc, które mają po prostu pospolity smak bez względu na markę czy rodzaj. Prawdziwa herbata to spectrum smaków i aromatów; to możliwość rozkoszowania się nią.

Prawdziwa herbata to Dilmah.

Anna Stasiuk
(anna.stasiuk@dlalejdis.pl)

Fot. Anna Stasiuk




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat