Słodka pokusa

Guilty pleasure na jesienną chandrę!
Szara i ponura aura za oknem rozleniwia i uruchamia „automatyczny tryb nicnierobienia”! Są jednak sposoby, które poprawią nastrój i dodadzą energii do działania.

Pozwól sobie na chwilę „grzesznej przyjemności” i… upiecz czekoladowo-orzechowy tort!

Czekolada to źródło radości, o którym warto pamiętać w jesienne dni. Nie tylko powoduje, że uśmiechasz się jakby szerzej, ale jest także źródłem wyjątkowo słodkiej energii. Jeśli więc czujesz przygnębienie, kieruj się do kuchni i piecz czekoladowe pyszności! Świetną propozycją będzie tort czekoladowo-orzechowy, któremu trudno się oprzeć. Biszkopt z czekoladą gorzką Goplana 60% i musem z czekolady Goplana z ciastkami Jeżyki oraz kremem orzechowym z batonikiem Goplana Break przywołuje tylko jedną myśl – „palce lizać!”. Przekonaj się sama!

Popisowy… tort czekoladowo-orzechowy!

Biszkopt czekoladowy:

  • 9 białek
  • 9 żółtek
  • 450 g cukru
  • 500 g masła
  • 500 g czekolady gorzkiej Goplana 60%
  • 300 g mąki

Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Żółtka ubijamy z cukrem (400 g). Wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem, dodajemy mąkę i białko ubite z cukrem (50 g). Masę przelewamy do tortownicy Ø20 cm. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200°C (bez termoobiegu). Biszkopt przekrawamy poziomo na 3 części.

Krem 1: Mus czekoladowy:

  • 150 g czekolady gorzkiej Goplana 60%
  • 200 g śmietany 36%
  • 150 g ubitej śmietany 36%
  • 140 g ciastek Jeżyki Goplana

Śmietanę podgrzewamy w rondelku, dodajemy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Wlewamy masę do ubitej śmietany. Dzielimy mus na dwie części. Do jednej dodajemy pokrojone w kostkę Jeżyki, mieszamy i smarujemy pierwszy blat ciasta. Drugą częścią musu wysmarujemy wierzch i boki tortu.

Krem 2: Mus z orzechowego Break’a:

  • 200 g ubitej śmietany 36%
  • 5 szt. batoników Goplana Break o smaku orzechowym

Batoniki kroimy na drobne kawałeczki i mieszamy z bitą śmietaną. Mus wykładamy na drugi blat biszkoptu.

Polewa czekoladowa:

  • 62 g czekolady gorzkiej Goplana 60%
  • 62 g mlecznej czekolady Goplana
  • 22 g oleju

Obie czekolady rozpuszczamy z olejem, mieszamy i studzimy. Wlewamy do rękawa i oblewamy tort od górnych krawędzi, aby utworzyły się smugi czekolady.

UWAGA! Wygraj w słodkim konkursie!
Od 16 września do 17 października potrwa konkurs konsumencki „#Let’s Bake!” marki Goplana, adresowany do pasjonatów wypieków i pięknych zdjęć. Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy zakupić dowolne produkty Goplany (np. czekoladę, ciastka Jeżyki czy batony Goplana Break) i użyć je do przygotowania deseru, wypieku lub słodkiej przekąski. Przepis wraz ze zdjęciem gotowego dzieła należy zgłosić na stronie marki. W puli nagród znalazły się miksery planetarne i vouchery na zakupy.

Fot. Goplana
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat