Słodycze i zioła w książce Lary Gessler

Premiera książki Lary Gessler – „Słodki Zielnik Lary”.
21 września bieżącego roku w Studio Praga przy ulicy Grochowskiej w Warszawie odbyła się premiera książki „Słodki Zielnik Lary” autorstwa Larry Gessler.

Lara Gessler córka restauratorki Magdy Gessler zacięcie kulinarne otrzymała w genach po mamie i tacie, który zajmuje się cukiernictwem.

W swojej książce autorka podaje przepisy, w których łączy desery z ziołami, czego zadecydowanie nie stosuje się w polskiej kuchni, a co niewątpliwie jest błędem, ponieważ pozbawia nas możliwości skosztowania wielu wspaniałych smaków. Warto spróbować białej czekolady z migdałami i lawendą, tiramisu z jałowcem, czy lodowych batonów z greckiego jogurtu, awokado i ananasa. Do tego kolendra połączona z pomarańczowymi kokosankami. Jest słodko i pysznie. Zioła wcale nie psują smaku deserów, wręcz wspomagają go dodając mu charakteru czyli wyrazistości.

Autorka opiera swoją książkę na takich ziołach jak liść laurowy, tymianek, majeranek, mięta, czarnuszka czy lawenda, dopasowuje je do deserów, wymieniając zalety ziół oraz właściwości lecznice.

Pozycja składa się z piętnastu rozdziałów, każdy z nich dotyczy innego zioła. Łącznie Lara Gessler przedstawia nam ponad pięćdziesiąt przepisów na pyszne desery. Z niektórymi recepturami spotykamy się po raz pierwszy, a inne otrzymujemy w zmienionej wersji. Przepisy są zarówno po polsku jak i angielsku.

To nietypowe łączenie składników w kuchni jest wynikiem między innymi podróży zagranicznych Lary Gessler, podczas których zdobywała kulinarne szlify pracując między innymi w londyńskim hotelu Metropolitan.

„Słodki Zielnik Lary” to książka pełna niesamowitych ziołowych deserów, które można zaserwować na imprezie dla przyjaciół jak i na rodzinnym spotkaniu. Są one łatwe do przygotowania i zilustrowane zdjęciami. Pozycja godna uwagi, polecam do przeczytania i wypróbowania przepisów.

Poprzez słowa użyte w książce rondelek i garnuszek przypomniało mi się moje dzieciństwo i wspaniała kuchnia mojej babci, dziś już nikt tak nie zdrabnia tych słów.

Książka będzie dostępna w księgarniach od 28. września bieżącego roku.

Agnieszka Krakowiak
(agnieszka.krakowiak@dlalejdis.pl)

Fot. Krzysztof Jarosz / Epoka dla Edipresse Książki

Polecane galerie zdjęć


Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat