Slowcooking - nowy trend w kuchni

Gotuj w stylu slow z Crockpot.
W czasach, gdy życie nabiera tempa, przygotowanie posiłku również staje się konkurencją na czas. W odpowiedzi na taki tryb życia powstał trend slow food, a wraz z nim slow cooking. Ma on nas zachęcić by, zamiast ścigać się z czasem, skupiać się na tym, co dzieje się tu i teraz. Również na tym, co jemy i jak to przyrządzamy.

Slow cooking to technika wolnego gotowania, która sprawia, że jemy zdrowo i smacznie, a przy tym oszczędzamy czas, który możemy poświęcić dla siebie. Urządzeniem, dzięki któremu przygotujemy dania pełne naturalnego smaku i bogate we właściwości odżywcze, jest slowcooker, czyli wolnowar. Pierwszy tego rodzaju garnek powstał już w 1970 roku. Stworzyła go marka Crockpot i jego przeznaczeniem było gotowanie fasoli.

Garnek, który sam gotuje
Zasada działania wolnowaru Crockpot polega na gotowaniu potraw na wolnym ogniu, bez konieczności monitorowania postępu, a tym bardziej mieszania składników. W tym prostym w obsłudze, elektrycznym garnku potrawy przyrządzane są w temperaturze od ok. 75 do 93°C.  Umieszczone w naczyniu składniki są powoli podgrzewane i utrzymywane przez długi czas w temperaturze poniżej poziomu wrzenia.  Proces gotowania trwa od 6 do 10 godzin, w zależności od rodzaju potrawy. Przed wyjściem z domu wkładamy wszystkie składniki do garnka, a po powrocie czeka na nas gorący i gotowy do spożycia posiłek.

Czas dla siebie
Nie trzeba pilnować, mieszać ani sprawdzać postępu gotowania. Cyfrowy zegar wbudowany w garnek odlicza czas, co pozwala nam przygotowywać dania bez naszego udziału. Timer umożliwia ustawienie czasu gotowania od 30 minut do 20 godzin. W przeciwieństwie do tradycyjnego garnka, z którego wydobywa się gorąca para, woda w wolnowarze się skrapla. Dzięki temu wolnowar nie wydziela pary, co pozwala uniknąć potencjalnego zagrożenia.

Mniej energii, mniej wody
Wolnowary zużywają mniejszą ilość energii niż tradycyjny piekarnik. Osiem godzin gotowania odpowiada mniej więcej włączeniu piekarnika na 45 minut. To dlatego, że urządzenia Crockpot są energooszczędne. Pobierają od 75 do 150 watów energii elektrycznej na poziomie grzania LOW i pomiędzy 150 i 210 watów na poziomie HIGH. Gotując w wolnowarze, zużywasz mniej garnków i patelni, a co za tym idzie mniej wody do ich mycia. W większości przypadków wystarczy umyć sprzęt i niektóre przybory kuchenne.

Smak wydobywa się powoli
Gotowanie na wolnym ogniu pozwala na wydobycie pełni smaku potraw. Ponieważ przyrządzanie dania trwa znacznie dłużej, poszczególne aromaty uwalniają się znacznie lepiej, powoli się przenikają i mieszają, co tworzy niezapomniane doznania smakowe.

Proste przepisy, zdrowa dieta
Moda na slowcooking jest ściśle związana z trendem zdrowego odżywiania. Warzywa przygotowane w wolnowarze, w przeciwieństwie do tradycyjnego gotowania, nie tracą witamin i minerałów, muszą jednak być zanurzone w sosie. Nie ma też potrzeby dodawania tłuszczu do potraw. W normalnych warunkach jest on przydatny po to, by zapobiec przywieraniu jedzenia do naczyń, oraz ze względu na to, że jest dobrym nośnikiem smaku. W przypadku wolnowarów Crockpot nic się nie przykleja, a jedzenie gotuje się tak długo, że smak potraw jest wyjątkowo intensywny.

Bezpieczne i praktyczne
Powolne gotowanie pozwala również uniknąć powstawania substancji rakotwórczych, takich jak akrylamid, który powstaje przy temperaturze powyżej 100°C (powolne gotowanie odbywa się w temperaturze poniżej 100°C). Ponadto najnowsze wolnowary Crockpot posiadają powłokę DuraCeramic™. Jest ona 4 razy trwalsza od innych nieprzywierających powłok, nie ściera się i nie łuszczy. Jest łatwa do utrzymania w czystości i wydajna.

Fot. Crockpot
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat