Smacznie, zdrowo i kolorowo

Opublikowano: 2019-11-07
Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta - przepis kulinarny marki Eisberg.
Jak w prosty sposób przemycić do naszego menu sezonowe warzywa? Wystarczy, że skorzystamy z przepisu na szybką, a jednocześnie wykwintną sałatkę ze skarbami natury.

A tych jesienią na szczęście nie brakuje. Łódeczki z dyni w zestawieniu z jarmużem, serem feta i kwaskowatą żurawiną sprawią, że sałatka będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów.

Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta

Składniki:

  • 150 g Jarmużu marki Eisberg
  • mała dynia
  • 30 g pestek dyni
  • 100 g sera feta
  • 30 g żurawiny

Dressing:

  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cynamonu
  • szczypta słodkiej papryki

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem, aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone. Jarmuż zblanszować - wrzucić do wrzątku i gotować 2 min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.

Fot. Orchidea Creative Group
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
gggasd