Skóra : beta-karoten
Źródło: botwinka, marchewka, dynia, cykoria, morele, brzoskwinie, czerwona papryka, natka pietruszki, koperek.
Jak działa: opóźnia starzenie się skóry, zapobiega jego rogowaceniu, wspomaga regeneracje komórek, leczy trądzik i ropne krosty.
Zalecana porcja: codziennie co najmniej szklanka soku marchwiowego, 2-3 morele lub brzoskwinie i 2-3 łyżki koperku lub natki.
Oczy: luteina i zeaksantyna
Źródło: jarmuż, szpinak, sałata, rukola, roszponka, natka pietruszki, kukurydza, groszek cukrowy, zielony groszek.
Jak działa: chronią komórki siatkówki przed wpływem promieni UV, zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
Zalecana porcja: pól szklanki szpinaku lub 2-3 liście jarmużu lub pół szklanki kukurydzy dziennie.
Mózg: polifenole
Źródło: maliny, jeżyny, borówki, jagody.
Jak działa: Zapobiegają pogarszaniu pamięci wraz z wiekiem oraz zmniejszają wyzyko choroby Alzheimera.
Zalecana porcja: szklanka świeżych lub mnożonych owoców dziennie.
Płuca: likopen
Źródło: pomidory, keczup, przecier pomidorowy, czerwone grejpfruty, arbuz, morele.
Jak działa: działa antyrakowo, według badań zmniejsza śmiertelność z powodu raka płuc.
Zalecana porcja: szklanka soku pomidorowego lub porcja makaronu z sosem pomidorowym z dodatkiem kropli oliwy dziennie.
Wątroba: kwas elagowy
Źródło: owoce granatu, truskawki, maliny, jagody, orzechy włoski.
Jak działa: wspomaga funkcje wątroby, działa przeciwzapalnie i antynowotworowo, hamuje namnażanie się komórek rakowych.
Zalecana porcja: nasiona z jednego owocu granatu, szklanka truskawek lub garść orzechów dziennie.
Jelita: sulforafan
Źródło: warzywa kapustne: kapusta, brokuły, kalafior, brukselka.
Jak działa: ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi objawy wrzodziejącego zapalenia jelit, obniża ryzyko raka okrężnicy.
Zalecana porcja: miseczka brokułów lub brukselki dziennie.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com