Smak na antyoksydanty

Jedz produkty-antyoksydanty!
Co prawda nie zapewniają nam wiecznej młodości, ale za to ochronią serce i zapobiegną powstawaniu nowotworów. Zobacz, jakie maja działanie i gdzie ich szukać.

Skóra : beta-karoten
Źródło: botwinka, marchewka, dynia, cykoria, morele, brzoskwinie, czerwona papryka, natka pietruszki, koperek.
Jak działa: opóźnia starzenie się skóry, zapobiega jego rogowaceniu, wspomaga regeneracje komórek, leczy trądzik i ropne krosty.
Zalecana porcja: codziennie co najmniej szklanka soku marchwiowego, 2-3 morele lub brzoskwinie i 2-3 łyżki koperku lub natki.

Oczy: luteina i zeaksantyna
Źródło: jarmuż, szpinak, sałata, rukola, roszponka, natka pietruszki, kukurydza, groszek cukrowy, zielony groszek.
Jak działa: chronią komórki siatkówki przed wpływem promieni UV, zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
Zalecana porcja: pól szklanki szpinaku lub 2-3 liście jarmużu lub pół szklanki kukurydzy dziennie.

Mózg: polifenole
Źródło: maliny, jeżyny, borówki, jagody.
Jak działa: Zapobiegają pogarszaniu pamięci wraz z wiekiem oraz zmniejszają wyzyko choroby Alzheimera.
Zalecana porcja: szklanka świeżych lub mnożonych owoców dziennie.

Płuca: likopen
Źródło: pomidory, keczup, przecier pomidorowy, czerwone grejpfruty, arbuz, morele.
Jak działa: działa antyrakowo, według badań zmniejsza śmiertelność z powodu raka płuc.
Zalecana porcja: szklanka soku pomidorowego lub porcja makaronu z sosem pomidorowym z dodatkiem kropli oliwy dziennie.

Wątroba: kwas elagowy
Źródło: owoce granatu, truskawki, maliny, jagody, orzechy włoski.
Jak działa: wspomaga funkcje wątroby, działa przeciwzapalnie i antynowotworowo, hamuje namnażanie się komórek rakowych.
Zalecana porcja: nasiona z jednego owocu granatu, szklanka truskawek lub garść orzechów dziennie.

Jelita: sulforafan
Źródło: warzywa kapustne:  kapusta, brokuły, kalafior, brukselka.
Jak działa: ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi objawy wrzodziejącego zapalenia jelit, obniża ryzyko raka okrężnicy.
Zalecana porcja: miseczka brokułów lub brukselki dziennie.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat