Smak przygody

Czyli dlaczego warto gotować z dziećmi?
Fantazyjne desery, wakacyjne dania zachwycające kolorami, a może coś bardziej skomplikowanego dla przyszłych szefów kuchni – pomysłów na wspólne, rodzinne gotowanie jest mnóstwo.

A czas spędzony w kuchni z najmłodszymi to nie tylko zabawa, ale także nauka samodzielności, konsekwencji i kreatywności. Gotowanie z dziećmi może być dla nich prawdziwą frajdą, ale nie jest to jedyna korzyść, która płynie z czasu spędzonego w kuchni z naszymi pociechami. W końcu podejmowanie kulinarnych wyzwań to również nauka, którą najmłodsi będą wykorzystywać przez całe życie. Dzieci uczą się rozpoznawać i łączyć smaki, przygotowywać posiłki, a co więcej – rozwijają swoją kreatywność, koncentrację i zaangażowanie w wykonywane czynności.

Planowanie początkiem przygody
Jeżeli zależy nam na tym, by nasze dzieci zobaczyły, jak wygląda cały proces przygotowywania posiłków, warto wdrożyć je również w etap planowania. Zastanówcie się wspólnie nad potrawami, które zechcecie wspólnie przyrządzić, następnie skonstruujcie listę zakupów, a finalnie – idźcie na nie razem. Dzięki temu nasza pociecha nauczy się praktycznych sposobów na planowanie tygodniowego lub kilkudniowego jadłospisu. Co więcej, pozna tajniki logistyki związanej z zakupami spożywczymi. Będzie to również ciekawy wstęp do głównej części atrakcji, czyli wspólnego gotowania.

Jakie przepisy wybrać do wspólnego gotowania?
Wybór konkretnych potraw, dań i deserów zależy oczywiście od preferencji smakowych  i zdolności manualnych naszych dzieci. Jeżeli to początek waszej wspólnej przygody warto wybrać przepisy na stosunkowo łatwe w przygotowaniu, kolorowe i interesujące dla najmłodszych posiłki. Kolorowe lody na patyku, kakaowe bułeczki, czy deser czekoladowy z żelkami – te oraz wiele innych ciekawych propozycji dań dla dzieci znajdziecie na  Cookidoo®  – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®.

Dobre nawyki to podstawa
Przed przystąpieniem do gotowania , pamiętajcie, aby dokładnie umyć ręce – dobrych praktyk nigdy za wiele. Następnie młody kucharz będzie mógł jeszcze raz dokładnie przestudiować przepis, a w kolejnym kroku – samodzielnie odmierzyć wszystkie potrzebne składniki. Ważne jest, by na tym etapie bacznie obserwować i poświęcać dziecku uwagę, ale nie ingerować, jeżeli nie jest to absolutnie konieczne. Pozwólmy dziecku poczuć, że samo potrafi poradzić sobie z wyzwaniem. Dzięki temu nasza pociecha odczuje satysfakcję z wykonania ważnego zadania. Podobnie działajmy podczas kolejnych etapów przygotowywania potrawy. Oczywiście dbajmy o bezpieczeństwo młodych szefów kuchni – wszystkie ryzykowne czynności, jak krojenie, czy siekanie weźmy na siebie. Warto jednak zachęcać dzieci do obserwowania, by mogły uczyć się, jak wykonywać te czynności właściwie i bezpiecznie.

Celebrujmy rodzinne gotowanie
Efekt końcowy wspólnego gotowania to moment radości i satysfakcji, a także ostatecznej weryfikacji wykonania poszczególnych czynności z przepisu – to bardzo ważna chwila dla dzieci i czas na podsumowanie swoich małych-wielkich kulinarnych sukcesów. Podobnie jak z przygotowaniami do gotowania, zaangażujmy pociechy również w przygotowanie nakrycia stołu oraz podanie potrawy. Dzięki temu będą mogły zaobserwować, że bardzo ważny jest każdy etap kulinarnej przygody.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat