Smaki lata i jesieni zamknięte w słoiku

Smakowita domowa spiżarnia z Appetitą.
Późne lato i wczesna jesień to doskonały czas na przygotowanie zapasów na zimę.

Aby w pochmurne i mroźne dni przywołać smak pysznych sezonowych warzyw i owoców, wystarczy pomyśleć o domowych przetworach. Znane od wielu pokoleń metody utrwalania żywności, kiszenie i marynowanie przy pomocy Appetity stają się proste i dostępne dla każdego.

Przygotowanie domowych przetworów jest dużo łatwiejsze, niż by się mogło wydawać. Wystarczy spełnić kilka zasad, aby przez całą zimę móc się cieszyć smakami lata i jesieni zamkniętymi w słoikach. Piklować można właściwie prawie każde warzywo i różne rodzaje grzybów – w tym celu należy kupić ładne, świeże i wysokiej jakości produkty. Nadgniłe należy wyrzucić przed obróbką.

Słoiki i nakrętki powinny być czyste i wyparzone wrzątkiem lub w zmywarce. Trzeba sprawdzić, czy nie są wyrobione, bo wtedy mogą się nie zawekować. Zalewa winna być gorąca (wręcz wrząca) i musi przykryć wszystkie składniki. Przed zakręceniem słoika należy ręcznikiem papierowym wytrzeć jego brzegi i zakrętkę – muszą być całkowicie suche.

Weki można pasteryzować na kilka sposobów. Najłatwiejszym jest odwrócenie gorących słoików do góry dnem, przykrycie ich grubym kocem i odczekanie do całkowitego ostygnięcia – najlepiej na ok. 12 godzin. Kolejną metodą jest wygotowanie - do dużego garnka należy włożyć słoiki tak, by nie dotykały siebie nawzajem ani naczynia, nalać tyle wody, aby były całkowicie nią przykryte, a następnie w zagotowanej wodzie gotować słoiki przez ok. 30 minut. Można też skorzystać ze zmywarki – ustawić program na 70 - 75 stopni Celsjusza, słoiki ułożyć wieczkami do dołu na górnej półce i włączyć cykl myjący bez dodawania żadnych detergentów, a po jego zakończeniu przestudzone słoiki trzeba postawić wieczkami do góry. Ostatnią metodą jest pasteryzacja w piekarniku. Słoiki z przestudzonymi przetworami wstawia się do zimnego urządzenia i ustawia temperaturę na 130 stopni Celsjusza. Zostawia się je w nagrzanym piekarniku na 30 - 40 minut, następnie wyłącza grzanie i po ok. 30 minutach wyjmuje wystudzone weki i ustawia słoiki wieczkami do góry.

Najpopularniejszymi domowymi przetworami są oczywiście uwielbiane w Polsce ogórki kwaszone, małosolne i konserwowe! Sił w kiszeniu warto spróbować razem z Appetitą. To bardzo proste.

Ogórki małosolne:

Składniki:

  • ogórki
  • woda
  • sól
  • gałązki kopru
  • Mieszanka do ogórków kwaszonych i małosolnych Appetita

Wykonanie: Umyte ogórki umieścić ciasno w słoikach o pojemości 1 l. Dodać gałązki kopru. Do każdego słoika wsypać po 2 łyżki stołowe Mieszanki do ogórków kwaszonych i małosolnych Appetita. Ogórki zalać przestudzoną, letnią solanką, przygotowaną z soli rozpuszczonej w wodzie (1 łyżka soli na 1 litr wody). Słoiki przykryć ściereczką i odstawić na 2 dni w chłodne, zacienione miejsce.

Ogórki konserwowe:

Składniki:

  • 1 kg ogórków zielonych
  • zalewa octowa:
  • 1,5 l wody
  • 250 ml octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • Mieszanka do ogórków konserwowych Appetita

Wykonanie: Umyte ogórki ułożyć w słoikach o pojemności 1 l. Do każdego słoika wsypać po 2 łyżki stołowe Mieszanki do ogórków konserwowych Appetita. Przygotować zalewę (wodę połączyć z octem, solą i cukrem, następnie zagotować). Ogórki zalać zalewą i zakręcić słoiki. Słoiki pasteryzować.

Ogórki w zalewie musztardowej:

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • zalewa octowa:
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 niepełne łyżki soli
  • 5 łyżek musztardy
  • Mieszanka do ogórków konserwowych Appetita

Wykonanie: Umyte ogórki pokrojone w ósemki, na plasterki lub zostawione w całości włożyć do słoików o pojemności 1 l. Do każdego słoika wsypać po 2 łyżki stołowe Mieszanki do ogórków konserwowych Appetita. Przygotować zalewę, mieszając wodę, ocet, cukier, sól i musztardę. Ogórki zalać zalewą i zakręcić słoiki. Słoiki pasteryzować.

Wiele osób nie wyobraża sobie domowej spiżarni bez ogórków. Warto jednak eksperymentować z przetworami i próbować różnych warzyw i owoców, które zamknięte w słoikach na długo zachowają wyjątkowy smak oraz właściwości odżywcze. Wdzięcznymi produktami do przetwórstwa są m.in. dynia, marchewka, cukinia, kukurydza baby, czosnek, papryka, gruszki, śliwki i oczywiście grzyby. Zapasy przygotowane według wskazówek Appetity to sposób na zachowanie smaków lata i jesieni na pochmurne i mroźne zimowe dni. Korzystając z rad i przypraw marki, marynowane patisony, dynie czy grzybki, zachwycą smakiem każdego miłośnika weków.

Marynowane patisony:

Składniki:

  • 1 kg patisonów
  • zalewa do pikli:
  • 1 l wody
  • 100 ml octu spirytusowego
  • 50 g cukru
  • 1-1,5 łyżki soli
  • kilka ziaren Ziela angielskiego Appetita
  • kilka Liści laurowych Appetita
  • 2 gwiazdki anyżu

Wykonanie: Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i gotować ok. 10 minut. Patisony umyć, pokroić na mniejsze części i przełożyć do słoików. Zalać patisony gorącą zalewą, dodać czosnek. Słoiki zakręcić, trzymać je do góry dnem, dopóki płyn całkowicie nie ostygnie. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Marynowana dynia z korzennymi przyprawami:

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • zalewa:
  • 200 ml octu spirytusowego
  • 200 g cukru
  • 800 ml wody
  • kilka Goździków Appetita
  • szczypta Imbiru mielonego Appetita
  • anyż
  • ½ łyżeczki Cynamonu mielonego Domowe Sekrety Appetita

Wykonanie: Dynię obrać, pokroić, usunąć pestki i przełożyć do garnka. Zalać odrobiną wody i gotować przez 2-3 minuty, odcedzić, przełożyć do słoików. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Dynię zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.

Marynowane grzybki:

Składniki:

  • 1 kg dowolnych grzybów
  • 2 cebule
  • olej
  • zalewa:
  • 400 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka Soli peklowej Appetita
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml octu spirytusowego
  • 2 Liście laurowe Appetita

Wykonanie: Grzyby dokładnie umyć, pokroić, cebulę posiekać. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, smażyć grzyby i cebulę ok. 5-7 minut, przełożyć do wyparzonych słoików. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować i jeszcze gorącą wodę przelać do słoików. Słoiki zakręcić, obrócić do góry nogami i zostawić do wystudzenia.

Produkty:

  • Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita (15 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
  • Goździki Appetita (8 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
  • Imbir mielony Appetita (15 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
  • Liść laurowy Appetita (6 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
  • Mieszanka do ogórków konserwowych Appetita (40 g), cena ok. 1,85 zł/opakowanie
  • Mieszanka do ogórków kwaszonych i małosolnych Appetita (40 g), cena ok. 1,85 zł/opakowanie
  • Sól peklowa Appetita (50 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
  • Ziele angielskie Appetita (15 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie

Fot. Krzysztof Jaras, Pixabay
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat