Smaki trudne dla Europejczyka

Smaki trudne dla Europejczyka w programie "Dziwaczne potrawy: smakowite miasta" na Travel Channel.
Każdy zapalony podróżnik musi być przygotowany na….wszystko. Podróże są ciekawe tylko wtedy, gdy pozwalamy się zaskoczyć nowemu miejscu, nowym ludziom i nowym smakom.

Szukając mocnych wrażeń dla naszych kubków smakowych, zdecydowanie najlepiej udać się do Azji. Chińskie dania serwowane w restauracjach polskich, nie mają za wiele wspólnego z prawdziwą chińską kuchnią, ale z tego większość podróżników zdaje sobie sprawę. W Hong Kongu tłumy mieszkańców żywią się w malutkich restauracjach na środku ulic. Nasz sanepid miałby używanie, tam jednak malutki stolik i dwa krzesła stanowią już prawdziwą chińską knajpę.

W Hong Kongu możemy spróbować m.in. kuchni chińskiej, tajskiej, syczuańskiej, kantońskiej, indonezyjskiej. Każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak daniem dominującym są dim sum, czyli przekąski przypominające pierożki gotowane na parze, podawane w specjalnych koszyczkach.

Mogą być one wegetariańskie, z mięsem bądź z owocami morza. Do tego jaśminowa herbata i rozkosz dla podniebienia gwarantowana!

Po drugiej stronie Chin, w wyjątkowym państwie należącym w większości do Azji, ale i odrobinkę do Europy nie jest łatwo odnaleźć się wegetarianom. Kazachstan słynie z jedzenia mięsa a wręcz tylko mięsa. Współczesna kazachska kuchnia to jednak mieszanka smaków wszystkich grup etnicznych, które mieszkają na obszarze tego ogromnego kraju. Znajdziemy tu więc zarówno ukraiński barszcz i pierożki, koreańską marchewkę na ostro, ujgurski lagman, gruzińskie chaczapuri czy japońskie sushi, a także ogromny wybór tureckich kebabów. Jednak najważniejszym daniem jest zdecydowanie beszparmak. Ta tradycyjna potrawa przyrządzana jest z baraniny lub koniny, gotowanych w jednym garnku ze specjalnym kwadratowym makaronem i podawana….z baranim łbem. Beszparmak oznacza dosłownie „pięć palców”, ponieważ powinno się go jest rękoma, nawet w restauracji.

Kazachska kuchnia nie jest więc spełnieniem marzeń Europejczyka, ale zdecydowanie ma jeden element wspólny – pieczywo, które jest ważne w diecie każdego Kazacha.

Ciekawość doświadczeń kulinarnych może więc prowadzić do problemów żołądkowych. Kto by się porwał na próbowanie tradycyjnych czy kultowych potraw z odległych regionów?  My znamy takiego śmiałka - Andrew Zimmern przemierzając cały świat, kosztuje jedzenia i picia o najdziwniejszych barwach i konsystencjach. Przekonajcie się, jakie są jego wrażenia i postarajcie się podążyć jego ścieżkami!

Dziwaczne potrawy: smakowite miasta od poniedziałku do piątku o godz. 17:00

Fot. Travel Channel
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat