Smakowity przepis z kaszką w roli głównej

Świąteczne zbożowo-jaglane babeczki dla malucha - przepis kulinarny.
Już niedługo cała rodzina zasiądzie przy wigilijnym stole. Większość domów wypełni zapach pysznych tradycyjnych potraw.

Warto sprawić, aby ten magiczny czas był smakowitym przeżyciem zarówno dla dorosłych, jak i tych najmłodszych członków rodziny. Chociaż niemowlęta i małe dzieci mają szczególne potrzeby żywieniowe, przygotowanie świątecznego posiłku z troską o ich delikatny organizm nie musi być trudne. Przekonaj się o tym i poznaj smakowity przepis na babeczki z wykorzystaniem wartościowej kaszki!

Młody organizm wymaga wyjątkowego traktowania zarówno na co dzień, jak i od święta. To niezwykle ważne, ponieważ układ pokarmowy maluszka wciąż się rozwija i nie jest jeszcze gotowy na tradycyjne wigilijne potrawy – smażonego karpia, wędzoną śliwkę czy kapustę z grzybami. Jak zatem stworzyć bezpieczny i wartościowy posiłek, aby podczas celebrowania przy rodzinnym stole zadbać o szczególne potrzeby żywieniowe małego dziecka i jego delikatny brzuszek?

Z pomocą przychodzą kaszki przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, ze wskazaniem wieku na opakowaniu, takie jak BoboVita PORCJA ZBÓŻ. To delikatne zbożowe posiłki, które zawierają nawet do 7 rodzajów różnorodnych zbóż, uprawianych wyłącznie na kontrolowanych polach, z troską o ich odpowiednią jakość. Charakteryzuje je pyszny smak oraz 0 % dodanego cukru*, 0 % konserwantów**, 0 % barwników** i 0 % wzmacniaczy smaku**. Tym razem możesz wykorzystać je również w nieoczywisty sposób, który zachęci malucha do próbowania różnorodnych zbóż w świątecznej odsłonie!
Zbożowo-jaglane babeczki z przecierem z suszonej śliwki dla dziecka po 12. miesiącu życia

Do przygotowania ok. 10 babeczek potrzebne będą:

  • 140 g kaszki BoboVita PORCJA ZBÓŻ bezmlecznej zbożowo-jaglanej po 8. miesiącu życia,
  • 30 g skrobi kukurydzianej,
  • 125 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka miodu***,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 125 g przecieru owocowego suszona śliwka po 4. miesiącu życia.

Piekarnik nagrzej do ok. 180 stopni Celsjusza. Jeśli używasz mleka modyfikowanego, przygotuj je zgodnie z opisem na opakowaniu. Wszystkie składniki (z pominięciem przecieru owocowego) umieść w misce i połącz za pomocą łopatki lub miksera. Przygotuj ok. 10 foremek na babeczki, a następnie umieść w nich do ¾ wysokości przygotowaną masę. Babeczki będą gotowe po około 15-20 minut pieczenia. Aby jeszcze bardziej oddać charakter świąt, warto zadbać także o odpowiednią oprawę posiłku. Na talerzyku obok babeczki stwórz fantazyjny wzór z przecieru owocowego – Boże Narodzenie to czas, kiedy idealnie sprawdzi się choinka lub gwiazdka!

* Zawierają naturalnie występujące cukry, pochodzące ze zbóż, owoców i mleka.
** Zgodnie z przepisami prawa.
*** Nie należy podawać miodu naturalnego dzieciom przed ukończeniem 12. miesiąca życia.

Fot. Nutricia
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat