Przyjemne z pożytecznym i ekologicznie!
Idea comfort food pojawiła się już w latach 60. ubiegłego wieku jako określenie dań, będących nostalgicznym wspomnieniem z bezpiecznego dzieciństwa. Współcześnie oznacza potrawę, która sprawia nam niebywałą przyjemność i poprawia nastrój. Dla każdego z nas będzie to inne danie – pyszna pizza z włoskich wakacji, nadmorskie gofry czy też niedzielny domowy rosół. Co ciekawe, smakołyki poprawiające nastrój wcale nie muszą wymagać od nas godzin spędzonych w kuchni. Wiele z nich przygotujemy z tego, co mamy w lodówce, a nawet z tego… co zostało nam z wczorajszego obiadu!
Drugie życie pieczywa
Każdego roku na świecie wyrzucane są miliony ton jedzenia i najczęściej jest to pieczywo. Tymczasem jest wiele sposobów, by dać wczorajszej bułce czy kromce chleba drugie życie, a przy okazji zaserwować sobie i bliskim prawdziwą ucztę. Możemy oczywiście część bochenka zamrozić, a zeschnięte bułki przerobić na bułkę tartą, czy zagęścić nimi zupę krem. Możemy też wykorzystać je inaczej, na przykład wyczarować z nich nietuzinkowy deser w angielskim stylu. Pudding chlebowy to tradycyjne danie kuchni brytyjskiej, sięgające aż XIII wieku. Wieczorna kawa lub herbata, a do niej pyszny słodki pudding z chleba i jabłek – brzmi jak scenariusz na dobry nastrój, a w jego realizacji pomoże nam przepis z jednej z najnowszych kolekcji przepisów na Thermomix® – „Comfort Food w wersji zero waste”, dostępny na platformie Cookidoo®. Chcąc wykorzystać czerstwe bułki, możemy też pozwolić sobie na śniadanie niczym w jednej z paryskich kawiarenek i przygotować chrupiące tosty francuskie z ulubionymi dodatkami. Z nową kolekcją przepisów na Cookidoo®, z czerstwego pieczywa przygotujemy nawet pyszne obiadowe kluseczki, a nawet knedle!
Z rosołu z wczoraj – nie tylko pomidorowa!
Wiadomo, że zupy gotowane na mięsie są bardziej wyraziste i treściwe. Nie każdy jednak lubi gotowane mięso i wie co z nim zrobić, by nie musieć go wyrzucić. Tu znów z pomocą przychodzi kolekcja „Comfort Food w wersji zero waste”, a w niej przepis na muffiny pizzowe z kurczakiem z rosołu i kukurydzą. Pizza to jeden z popularniejszych „poprawiaczy” nastroju – tu możemy mieć namiastkę jej smaku i wykorzystać to, co zalega nam w lodówce. Mięso z rosołu świetnie sprawdzi się też jako baza do frittaty – to świetny pomysł na dobre rozpoczęcie nawet najbardziej ponurego dnia!
Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem (TM6, TM5)
5 min 1 godz. 5 min Łatwy 6 porcji na 1 porcję: Wartość kaloryczna 1812.6 kJ, Wartość kaloryczna 433.2 kcal, Białko 12.9 g, Węglowodany 52.4 g, Tłuszcz 20.0 g, Sód 330.9 mg, Tłuszcze nasycone 10.7 g, Błonnik 2.7 g
Składniki
Części urządzenia Thermomix
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®
Wskazówka
Fot. Thermomix
Informacja prasowa