Smakuj, ale nie marnuj

Comfort food w wydaniu zero waste. Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem - przepis kulinarny.
Jesień to dla wielu z nas czas nostalgii, okresowego spadku formy i pogorszenia humoru. Czujemy się zmęczeni i pozbawieni energii – najchętniej prosto po powrocie z pracy lub uczelni położyliśmy się do ciepłego łóżka. To wprost idealny czas na drobne przyjemności i jak nic w tej roli sprawdza się comfort food, czyli posiłki pocieszające. Oto nasze propozycje, które nie tylko poprawią nam nastrój, ale też przygotujemy je zgodnie z ideą zero waste, bez marnowania żywności.

Przyjemne z pożytecznym i ekologicznie!

Idea comfort food pojawiła się już w latach 60. ubiegłego wieku jako określenie dań, będących nostalgicznym wspomnieniem z bezpiecznego dzieciństwa. Współcześnie oznacza potrawę, która sprawia nam niebywałą przyjemność i poprawia nastrój. Dla każdego z nas będzie to inne danie – pyszna pizza z włoskich wakacji, nadmorskie gofry czy też niedzielny domowy rosół. Co ciekawe, smakołyki poprawiające nastrój wcale nie muszą wymagać od nas godzin spędzonych w kuchni. Wiele z nich przygotujemy z tego, co mamy w lodówce, a nawet z tego… co zostało nam z wczorajszego obiadu!

Drugie życie pieczywa
Każdego roku na świecie wyrzucane są miliony ton jedzenia i najczęściej jest to pieczywo. Tymczasem jest wiele sposobów, by dać wczorajszej bułce czy kromce chleba drugie życie, a przy okazji zaserwować sobie i bliskim prawdziwą ucztę. Możemy oczywiście część bochenka zamrozić, a zeschnięte bułki przerobić na bułkę tartą, czy zagęścić nimi zupę krem. Możemy też wykorzystać je inaczej, na przykład wyczarować z nich nietuzinkowy deser w angielskim stylu. Pudding chlebowy to tradycyjne danie kuchni brytyjskiej, sięgające aż XIII wieku. Wieczorna kawa lub herbata, a do niej pyszny słodki pudding z chleba i jabłek – brzmi jak scenariusz na dobry nastrój, a w jego realizacji pomoże nam przepis z jednej z najnowszych kolekcji przepisów na Thermomix® – „Comfort Food w wersji zero waste”, dostępny na platformie Cookidoo®. Chcąc wykorzystać czerstwe bułki, możemy też pozwolić sobie na śniadanie niczym w jednej z paryskich kawiarenek i przygotować chrupiące tosty francuskie z ulubionymi dodatkami. Z nową kolekcją przepisów na Cookidoo®, z czerstwego pieczywa przygotujemy nawet pyszne obiadowe kluseczki, a nawet knedle!

Z rosołu z wczoraj – nie tylko pomidorowa!
Wiadomo, że zupy gotowane na mięsie są bardziej wyraziste i treściwe. Nie każdy jednak lubi gotowane mięso i wie co z nim zrobić, by nie musieć go wyrzucić. Tu znów z pomocą przychodzi kolekcja „Comfort Food w wersji zero waste”, a w niej przepis na muffiny pizzowe z kurczakiem z rosołu i kukurydzą. Pizza to jeden z popularniejszych „poprawiaczy” nastroju – tu możemy mieć namiastkę jej smaku i wykorzystać to, co zalega nam w lodówce. Mięso z rosołu świetnie sprawdzi się też jako baza do frittaty – to świetny pomysł na dobre rozpoczęcie nawet najbardziej ponurego dnia!

Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem (TM6, TM5)

 5 min  1 godz. 5 min  Łatwy  6 porcji  na 1 porcję: Wartość kaloryczna 1812.6 kJ, Wartość kaloryczna 433.2 kcal, Białko 12.9 g, Węglowodany 52.4 g, Tłuszcz 20.0 g, Sód 330.9 mg, Tłuszcze nasycone 10.7 g, Błonnik 2.7 g

Składniki

  • masło, do natłuszczenia naczynia do zapiekania
  • 3-4 czerstwe bułki (ok. 150 g), pokrojone na kawałki
  • 500 g jabłek, winnych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ósemki
  • 4 jajka
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 450 g mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g twarogu, w kawałkach
  • 30 g skrobi ziemniaczanej lub 30 g skrobi kukurydzianej
  • cukier puder, do oprószenia
  • Przydatne przybory kuchenne
  • naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm)
  • blender lub mikser

Części urządzenia Thermomix

  • kopystka, miarka
  • Sprzęt kuchenny
  • piekarnik

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć bułki i jabłka, rozdrobnić przy pomocy kopystki 5 s/obr. 6. Przełożyć do przygotowanego naczynia do zapiekania, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać śmietanę, mleko, cukier, cukier waniliowy, twaróg i skrobię ziemniaczaną, wymieszać 30 s/obr. 3. Przelać do naczynia z rozdrobnionymi bułkami i jabłkami. Piec 1 godz. (170°C). Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem oprószyć cukrem pudrem i podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem np. sosu waniliowego.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  2. Kawałki bułek i jabłek zblendować. Przełożyć do przygotowanego naczynia do zapiekania, odstawić.
  3. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, mleko, cukier, cukier waniliowy, twaróg i skrobię ziemniaczaną, zmiksować. Przelać do naczynia z rozdrobnionymi bułkami i jabłkami. Piec 1 godz. (170°C). Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem oprószyć cukrem pudrem i podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem np. sosu waniliowego.

Wskazówka

  • Aby smak jabłek był wyczuwalny w puddingu, należy użyć kwaśnych lub winnych odmian.
  • Przepisy „Cukier waniliowy”, „Cukier puder” i „Sos waniliowy” znajdują się na platformie Cookidoo®.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat