Smakuj zdrowie – kup odporność

Smakuj zdrowie – kup odporność od Sun&Food.
Leczenie żywieniem dzięki „Zdrowym Bakteriom” do domowego wyrobu smacznych, a nade wszystko przyjaznych dla organizmu jogurtów...

kefirów, zsiadłego mleka i serów z różnych rodzajów mleka w tym także roślinnego.

Aby wzmocnić, bądź też odnowić florę bakteryjną przewodu pokarmowego, poprawić trawienie i przyswajanie pokarmów wystarczy sięgnąć po jedną z czterech saszetek i przygotować: Jogurt L+, Kefir, Jogurt naturalny lub Kwaśne mleko. Przygotowane samodzielnie w domu ww. wyroby mleczne są wolne od GMO, cukru, glutenu, alergenów, zagęszczaczy, nie zawierają żadnych dodatków chemicznych. Można je przygotowywać zarówno z mleka pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego (migdałowego, jaglanego, sojowego, kokosowego i napoju ryżowego).

Coraz więcej osób cierpi na dolegliwości związane z zaburzeniami flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Nasze jelita negatywnie reagują na stres, farmaceutyki (w tym też np. dostępne bez recepty leki przeciwbólowe i oczywiście antybiotyki), sięganie po wysoko przetworzoną żywność. To co jemy ma ogromny wpływ na stan każdej komórki naszego organizmu.

Domowy jogurt czy kefir są źródłem zdrowych bakterii, które są szczególnie ważne dla prawidłowego rozwoju dzieci, a także dla kobiet w ciąży, osób uprawiających sport, odchudzających się, wegeterian, seniorów oraz przewlekle chorych, przechodzących rekonwalescencję, czy też mających alergię, bądź grzybicę.  

„Stale rośnie grupa Polaków - i niestety coraz młodszych - skarżących się na dolegliwości jelitowe. Ciągły pośpiech, niewłaściwa dieta, nadużywanie leków, brak ruchu - układ pokarmowy tego nie lubi i daje o tym znać. Warto zmienić swoje nawyki na prozdrowotne, bo bez tego nie ma mowy o równowadze w organizmie, zdrowiu i dobrym samopoczuciu” – mówi Urszula Chorzępa, lekarz medycyny, specjalista medycyny rodzinnej. W swojej działalności lekarskiej łącząca najnowsze osiągnięcia światowej medycyny z różnorodnymi metodami leczenia komplementarnego.

Układ pokarmowy zawiera drugie, po mózgu, pod względem wielkości skupisko neuronów. Dbanie o jego dobrostan to troska także o odporność organizmu i  zdrowie psychiczne. Aktywność fizyczna + zdrowe odżywianie  + spożywanie produktów zawierających różnorodne szczepy żywych dobroczynnych bakterii = zdrowy organizm.

- Dlaczego dodajemy kultury bakteryjne, skoro niektóre produkty „kwaszą się same”?

Tak jak u wielu ludzi skład flory bakteryjnej jest zaburzony, podobnie dzieje się w środowisku, dlatego nie mamy pewności co do bakterii, jakie są w nich zawarte.
Bakterie w produktach Sun& Food są starannie dobrane, na przykład są acidofilne („kwasolubne”), co oznacza, że przetrwają przejście przez żołądek i działanie kwasów żołądkowych. Wytwarzany przez nie kwas mlekowy jest naturalny i dobrze przyswajalny dla człowieka ( przykład: L+) z wit. D.

Jest źródłem minerałów takich jak wapń, magnez, cynk, selen, żelazo, miedź, aminokwasów, kwasów omega-3 i omega-6 i wielu innych substancji.

Optymalna wartość odżywcza, a więc i zdrowotna jogurtu jest w pierwszym dniu po zrobieniu, dlatego jogurt domowy ma wyższość nad każdym produktem sklepowym, który dociera on do odbiorcy w późniejszym terminie.

W dbaniu o zdrowie skutecznie pomogą:

Jogurt L+
saszetka poj. 4,9 g+, sugerowana cena: 29 zł
Ze względu na bogaty, różnorodny skład bakteryjny jest najbardziej uniwersalny i odpowiedni dla wszystkich grup wiekowych. Różne grupy bakterii wspierają się wzajemnie w korzystnym działaniu na organizm. Polecany na początku w celu odbudowy flory bakteryjnej przewodu pokarmowego oraz później na zmianę z innymi produktami jako kontynuacja kuracji. Poprawia trawienie i wchłanianie pokarmów, udoskonala perystaltykę jelit. Wytwarzane przez bakterie substancje, takie jak m.in. kwas mlekowy, powodują zwalczanie szkodliwych bakterii, grzybów, przeciwdziałając zakażeniom i stanom zapalnym.

Jedna saszetka wystarcza na 1 litr mleka, czyli z 1 saszetki otrzymujemy 1 litr Jogurtu L+. Po zrobieniu odkładamy 4 łyżki do osobnego pojemnika jako zaczyn na kolejne namnażanie.

Jogurt L+ poleca się zwłaszcza przy:

  • zaburzeniach trawienia i przyswajania, zakażeniach Helicobacter pylori,
  • grzybicy przewodu pokarmowego,  wzdęciach,  zgadze,
  • wrzodach żołądka i dwunastnicy, skłonności do biegunek,
  • zaparciach, po kuracji antybiotykowej,
  • w chorobach przewlekłych, przy długotrwałym stosowaniu leków,
  • w celu wzmocnienia odporności,  przy przewlekłym stresie,
  • w alergiach,
  • dla osób uprawiających sport.


Z Jogurtu można w domu też robić ser - ser, jak i serwatka nadają się do spożycia oraz celów kosmetycznych.

Zawiera kultury bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp.lactis, Bifidobacterium lactis

Kefir
saszetka poj. 4,9 g+, sugerowana cena: 29 zł
Ze względu na nieco inny skład i pozytywny wpływ na przemianę materii jest szczególnie polecany jako wspomaganie odchudzania i oczyszczania organizmu. Podobnie jak pozostałe produkty pozytywnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, reguluje perystaltykę jelit, poprawia trawienie i wchłanianie pokarmu.

Na zmianę z Jogurtem L+ działa korzystnie przy zaparciach i po kuracji antybiotykowej. Polecany przy zaburzeniach trawienia i przemiany materii. Wytwarzane przez bakterie substancje działają oczyszczająco na organizm, powodują neutralizację wielu toksyn. Tradycyjny produkt kwaśnego mleka i napój orzeźwiający, w którym obok fermentacji kwasu mlekowego odbywa się lekki rozwój CO2. Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.

Jedna saszetka wystarcza na 1 litr mleka, czyli z 1 saszetki otrzymujemy 1 litr Kefiru. Po zrobieniu odkładamy 4 łyżki do osobnego pojemnika jako zaczyn na kolejne namnażanie.

Kefir poleca się szczególnie:

  • jako wspomaganie odchudzania, czy kuracji oczyszczających organizm,
  • w zaburzeniach przemiany materii,
  • dla osób uprawiających sport (na zmianę z Jogurtem L+),
  • w zaburzeniach trawienia, zgadze, wzdęciach, zaburzeniach pracy jelit, przy zaparciach,
  • w chorobach przewlekłych i alergiach (na zmianę z Jogurtem L+),
  • przy skłonnościach do grzybicy,
  • dla wzmocnienia odporności (na zmianę z Jogurtem L+).


Zawiera kultury bakterii: Lactococcus lactis subsp., Leuconostoc subsp., Streptococcus thermophilus, Lactobacillus subsp., grzybki kefirowe.

Jogurt naturalny
saszetka poj. 4,9 g+, sugerowana cena: 29 zł
Polecany jest zwłaszcza dla seniorów do regularnego spożywania. Zawiera bakterie, którym przypisuje się pozytywny wpływ na długowieczność. U osób starszych zmienia się skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, dlatego też w ich przypadku korzystne jest regularne stosowanie Jogurtu naturalnego na zmianę z Jogurtem L+.

Wytwarzane przez bakterie substancje regulują pracę przewodu pokarmowego - poprawiają trawienie i wchłanianie, wzmacniają florę bakteryjną, co jest bardzo istotne dla osób starszych. Przyrządzany z pełnego mleka zawiera substancje działające przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo i obniżające poziom cholesterolu.

Jedna saszetka wystarcza na 1 litr mleka, czyli z 1 saszetki otrzymujemy 1 litr Jogurtu naturalnego. Po zrobieniu odkładamy 4 łyżki do osobnego pojemnika jako zaczyn na kolejne namnażanie.

Polecany nade wszystko:

  • dla seniorów do regularnego przyjmowania (na zmianę z Jogurtem L+),
  • w okresie rekonwalescencji,
  • w chorobach przewlekłych (na zmianę z Jogurtem L+).


Zawiera kultury bakterii: Streptococcus thermophilus i Lactococcus bulgaricus.

Kwaśne mleko
saszetka poj. 4,9 g+, sugerowana cena: 29 zł
Łagodny smak i skład bakteryjny powodują, że polecane jest zwłaszcza dla dzieci. Ponieważ bakterie rozkładają laktazę, kwaśne mleko jest lżej strawne i lepiej tolerowane niż zwykłe mleko i ma pozytywny wpływ na florę jelitową. Dostarcza także dziecku wielu naturalnych, łatwo przyswajalnych substancji, m.in. aminokwasów, wapnia, witamin z grupy B, K oraz potrzebnych do wzrostu i rozwoju składników.

Wytwarzany przez bakterie kwas mlekowy oraz inne substancje działają przeciwzapalnie, hamują rozwój bakterii chorobotwórczych i grzybów w organizmie dziecka.

Jedna saszetka wystarcza na 1 litr mleka, czyli z 1 saszetki otrzymujemy 1 litr Kwaśnego mleka. Po zrobieniu odkładamy 4 łyżki do osobnego pojemnika jako zaczyn na kolejne namnażanie.

Polecane szczególnie:

  • jako składnik codziennej diety dziecka,
  • w czasie i po kuracjach antybiotykowych,
  • dla kobiet w ciąży (na zmianę z Jogurtem L+)
  • dla wzmocnienia odporności, przy alergiach,
  • przy problemach z trawieniem i wchłanianiem pokarmu.


Zawiera kultury bakterii: Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus lactis subsp.diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris.

„Aby cieszyć się zdrowym układem pokarmowym na początku wystarczy jeden krok: przygotowywanie w domu zdrowych pokarmów, w tym naturalnych jogurtów, kefirów - bez żadnych sztucznych składników i ulepszaczy. Dbanie o właściwą dietę, bogatą w żywe kultury bakterii, na pewno szybko przyniesie trwałe efekty, zarówno u najmłodszych, jak i seniorów” – dadaje lek. med. U. Chorzępa.

Fot. Sun&Food
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat