„Smakuj życie. Gotowanie nasza pasja” - recenzja

Recenzja książki „Smakuj życie. Gotowanie nasza pasja”.
Lubicie kuchnie włoską? Mariola Bojarska-Ferenc wraz z synem Aleksandrem zabierze was w podróż pełną wspomnień i smaków.

Mariola Bojarska-Ferenc od lat propaguje zdrowy styl życia i aktywność ruchową wśród Polek. Tym  razem jednak jej książka nieco różni się od pozostałych. Została ona napisana we współpracy z jej młodszym synem Aleksandrem i przybliża nam smaki kuchni włoskiej – niekoniecznie w wydaniu light. Pięknie wydana pozycja zachęca do wzięcia do ręki i na pewno będzie ozdobą każdej domowej biblioteczki.

Od samego początku da się zauważyć, że to nie jest zwykła książka podróżnicza czy kulinarna. Wstęp odnosi się do historii rodzinnych oraz relacji matki z synem. Czuć od nich nie tylko ciepło, ale także miłość do kuchni. W książce przedstawiono zarówno wspomnienia mamy Marioli, jak i syna Aleksa.

Smakuj życie. Gotowanie nasza pasja” to zaostrzająca apetyt podróż przez Włochy. Autorzy opisali w niej specjały kuchni włoskiej, zarówno te bardziej znane, jak i mniej popularne, np. ossobuco. Znajdziemy tutaj również małe przewodniki po aromatycznych ziołach czy pysznych serach. I mimo że Mariola Bojarska-Ferenc zapowiedziała na początku, iż tym razem kalorii nie liczymy, to zamiast deserów znajdziemy... trening! Trochę szkoda, bo zabrakło mi tutaj włoskich słodkości. Ostatnia część książki to przepisy.

Książka jest napisana prostym językiem, czyta się ją lekko i przyjemnie. Na początku w oczy rzuca się lokowanie produktów partnerów wydania, ale ze względu na sympatię do autorki da się na to przymknąć oko. Moim zdaniem w książce znalazło się jednak nieco zbyt wiele zdjęć autorów, choć oczywiście pasują one do treści. Mimo to uważam, że nie jest to album rodzinny. Nie do końca również przekonują mnie „stylizacje” i oczywiście wymienieni sponsorzy. Odbiera to tej pozycji wiele uroku. Największym minusem są jednak zdjęcia potraw, zwłaszcza te znajdujące się  przy przepisach. Zdaje się, że z dużo większą starannością przygotowano kadry przedstawiające panią Mariolę i Aleksandra niż same dania. Przy jednym przepisie możemy znaleźć nawet samo zdjęcie surowych filetów z piersi kurczaka. Tutaj zdecydowanie zabrakło polotu i dobrych fotografii.

Same przepisy oceniam dobrze i choć są proste, to zapowiadają się pysznie. Właśnie za prostotę lubię kuchnie włoską, której smak uważam za doskonały. Cała publikacja „Smakuj życie” przypomina nieco książki z podróż kulinarnych Jamiego Olivera, które bardzo lubię. Podsumowując, jest to interesująca pozycja wydawnicza i w przyszłości z chęcią odbędę podróż do innych krajów z jej autorami.

Joanna Złomańczuk
(joanna.zlomanczuk@dlalejdis.pl)

Mariola Bojarska-Ferenc, Aleksander Ferenc, „Smakuj życie. Gotowanie nasza pasja”, Warszawa, Edipresse Polska, 2017




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat