Śniadania pełne lekkości

Majonez Kielecki lekki od WSP „Społem” Kielce.
Czy śniadanie może być lekkie i jednocześnie pożywne? Oczywiście! Ale co najważniejsze - musi po prostu być smaczne.

Sprawdźcie, jaki wpływ ma na nas pierwszy posiłek i co zrobić, aby nie wkradała się w niego monotonia.

Starsze osoby często powtarzają, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia oraz że nie powinno się wychodzić bez niego z domu. Dlaczego? Bo daje energię i pozwala dobrze rozpocząć dzień. Z badań naukowców z Uniwersytetu Harvarda wynika iż pomijanie śniadań obciąża organizm i po latach zwiększa ryzyko chorób serca, nadciśnienia i cukrzycy typu 2, szczególnie wśród kobiet. To co ważne, ten posiłek powinniśmy jeść najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Ma to znaczenie również dla zachowania właściwej masy ciała. Sprawdziliśmy w gronie naszych znajomych, jaki wpływ ma na nich regularne spożywanie śniadań i jak się czują, gdy przypadkiem nie zadbają o ten posiłek.

Kamila, 32 lata: Jedzenie śniadań wyniosłam z domu, bo moja mama tego pilnowała. Dawniej była to zwykle kanapka z serem, wędliną i warzywami. Gdy w dorosłym życiu sama zaczęłam przygotowywać ten posiłek, postawiłam na takie produkty jak koktajle warzywno-owocowe, jajka w różnej postaci oraz nabiał. Przygotowuję również kanapki na bazie chleba wypiekanego tylko z ziaren i jaj. Jak się czuję? Rewelacyjnie! Mam dobre samopoczucie, świetnie pracują też moje jelita. Moje ulubione śniadanie to zielony koktajl. Robię go w 5 min. Wystarczy wycisnąć sok z czerwonego grapefruita oraz połowy cytryny. Do tego dodaję świeże liście szpinaku, pęczek natki pietruszki i banana. Czasem pietruszkę zamieniam na seler naciowy. Kolejny faworyt to domowe kanapki z plastrem sera żółtego, awokado, gotowanym jajkiem i Majonezem Kieleckim lekkim. Należy pamiętać, że w naszej diecie nie może zabraknąć zdrowych tłuszczy. A ten majonez pozwala zachować proporcje w diecie – ma obniżoną zawartość tłuszczu o 31 % w porównaniu z klasycznym Majonezem Kieleckim. No i ten smak. Lubię jak kanapki są wyraziste, więc nie mogłabym odmówić sobie tej przyjemności. Warto też zwrócić uwagę, że przygotowuje się go na bazie jajek z chowu ściółkowego.

Wojciech, 45 lat: Dla mnie przez lata śniadania nie istniały. Rano tylko kawa i goniłem do pracy. W trakcie dnia jak zjadłem pierwszy posiłek ok. godz. 14, to było święto. Bywały dni, że jadłem dopiero po godz. 18 wracając do domu. Z roku na rok przybywały kilogramy. Miałem też szarą cerę. Mówię o tym specjalnie, bo nie zdawałem sobie sprawy, że regularne jedzenie posiłków - ze śniadaniem na czele - tak poprawia wygląd fizyczny. Często też chorowałem, o spadku formy nie wspominając. Sytuacja zmieniła się, gdy w nowej pracy spotkałem ludzi, którzy specjalnie przyjeżdżali wcześniej do firmy, aby razem przygotować i zjeść śniadanie. Po tygodniu poczułem jak przybywa mi energii. Miałem lepszy nastrój. Po miesiącu okazało się, że zrzuciłem 3 kg. I chciało mi się więcej. Skończyłem też z podjadaniem w ciągu dnia. Po dwóch latach wiem, że jestem innym człowiekiem i co ciekawe - nie wymagało to ode mnie wielkiego wysiłku. Wystarczyło poświęcić 30 minut, aby zdrowo zjeść. A na stole lądowały zwyczajne produkty. Jajka w różnej postaci – jajecznicy, omleta z konfiturą, jajek sadzonych z fasolką, pasty z ciecierzycy do chleba. Albo po prostu twarożek z rzodkiewką. Teraz nie wyobrażam sobie zrezygnować z tych posiłków.

Sami widzicie jak niewiele potrzeba, aby zacząć jeść smaczne i wartościowe śniadania. Wystarczy niecała godzina, aby pozytywnie nastroić się na cały dzień. A korzyści? Szybko jej podsumujmy – minimalizujemy choroby serca, choroby immunologiczne, cukrzycę, wspieramy metabolizm, mamy energię do działania i świetny humor. Zatem – już dziś przygotujmy nasze śniadanie!

  • Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: 6,15 zł brutto /310 g

Fot. WSP „Społem” Kielce
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat