Śniadanie na dobry początek

Jak ułatwić sobie przygotowanie śniadania.
Przesilenie wiosenne nigdy nie jest łatwe: osłabienie, brak energii, infekcje.

Wszyscy szukamy odpowiedzi na pytania o to, jak sobie z tym poradzić, jak zwalczyć senność, znaleźć siły, wzmocnić odporność. Odpowiedzi na wiele tych pytań znaleźć możemy w kuchni! Prawidłowe odżywianie to ważny element dobrego samopoczucia.

Stan zdrowia, kondycja fizyczna
i odporność na zachorowania składają się z wielu czynników. Jednym z nich jest prawidłowe, wartościowe jedzenie, które zapewnia nam siłę i energię, ale też witaminy i składniki odżywcze. Podstawą dobrej diety jest wartościowe śniadanie.

Na dobry początek
- Śniadanie daje nam zastrzyk energii na resztę dnia. Dzięki niemu poprawia się pamięć i koncentracja, a organizm szybciej przyswaja wiedzę. Pełnowartościowe śniadanie zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu mamy mniejszą ochotę na sięganie po szybkie, zawierające puste kalorie, słodkie przekąski – zauważa dietetyczka Agata Ziemnicka. Przekłada się to później na zachowanie prawidłowej masy ciała i zmniejszenie ryzyka wystąpienia otyłości i chorób przewlekłych m.in. cukrzycy, zespołu metabolicznego czy nadciśnienia tętniczego.  - Prawidłowe śniadanie powinno zawierać błonnik, białko, węglowodany złożone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega –3 i omega –6. Dodatkowo idealnie sporządzone śniadanie powinno pokrywać od 20–30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego – tłumaczy dietetyczka, która na zabiegane poranki proponuje koktajle, które mogą być łatwą
w przygotowaniu bombą witamin i składników odżywczych.

Śniadanie w szklance
Od czego zacząć komponowanie śniadania w szklance? Po pierwsze produkt zbożowy: płatki owsiane, płatki wielozbożowe, otręby pszenne/owsiane, granola, musli. Tego typu produkty są źródłem błonnika pokarmowego, który pobudza perystaltykę jelit i zapewnia uczucie sytości oraz dostarczają witaminy z grupy B, magnez, cynk, żelazo i wapń. Gotowe mieszkanki są ułatwieniem, ale wazne jest czytanie składów: często w płatkach i granolach znajduje się dużo cukru prostego. Warto czytać składy.

Po drugie produkt mleczny, źródło pełno-wartościowego białka, wapnia, potasu, witamin z grupy B i witaminy D. Do przygotowania naszej śniadaniowej szklanki możemy wykorzystać mleko, jogurt naturalny, maślankę, kefir lub serek wiejski. Białko dostarczone za pomocą tych produktów jest wysokowartościowe i stanowi podstawowy element budulcowy wszystkich tkanek organizmu. Wapń natomiast zapewnia prawidłowy wzrost i budowę kości u najmłodszych, pozwala także na utrzymanie masy kostnej w ciągu całego życia.

Kolejnym składnikiem, o który możemy wzbogacić śniadanie są orzechy, nasiona i pestki. - Dostarczają one nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega –3 i omega –6), dzięki którym podniesiony zostaje współczynnik sytości posiłku oraz umożliwione jest wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach tj. witamin A, D, E, K. Ponadto są źródłem witaminy A, E, D, witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza oraz miedzi – dodaje Agata Ziemnicka. Znakomitym źródłem kwasów omega –3, są również siemię lniane oraz popularne w ostatnim czasie nasiona chia. Należy jednak pamiętać, że z ilością orzechów w ciągu dnia nie należy przesadzać, 20 do 40 g zdecydowanie wystarczy.

Ostatnią grupą produktów, który nie tylko wzbogaci naszą szklankę śniadaniową o dodatkowe witaminy i minerały, ale i zadba o walory smakowe, są owoce! Nie trzeba chyba przypominać, że pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia stanowi absolutne minimum. Dlatego do przygotowania śniadania wykorzystujmy owoce i warzywa, zwłaszcza te sezonowe. Świetnym sposobem na dodanie smaku, ale też właściwości prozdrowotnych, jest wzbogacienie koktajlu o imbir i miód.

Nie tylko na śniadanie
Koktajl to dobry pomysł na posiłek nie tylko rano. To szybkie w przygotowaniu danie sprawdzi się w domu, w pracy, w podróży, po treningu. Witaminowa bomba zawsze pod ręką. Przepis jest prosty: wszystkie składniki miksujemy w pojemniku blendera i gotowe! A składy? Mamy swoje ulubione propozycje:

Zielony koktajl regenerujący

  • szklanka maślanki
  • 1 porcja bezsmakowego białka serwatkowego
  • 1 banan
  • garść szpinaku
  • ½ garści orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

Jagodowa bomba

  • szklanka mleka roślinnego
  • 1 porcja bezsmakowego białka serwatkowego
  • ½ garści borówek
  • ½ garści jagód
  • 1 banan
  • 2 łyżki płatków owsianych

Bananowo – kakaowa moc

  • szklanka maślanki
  • 1 porcja bezsmakowego białka serwatkowego
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka kakao niesłodzonego
  • 3 daktyle
  • garść migdałów

Aksamitnie gładka konsystencja
Przygotowując koktajl z dodatkiem różnorodnych składników, często trudnych do zblendowania bardzo ważną rolę odgrywa konsystencja. Blender próżniowy wysokoobrotowy Philips o mocy 1400W blenduje nawet najtwardsze składniki i gwarantuje aksamitnie gładką konsystencję, bez piany i rozwarstwiania. Technologia próżniowa wysysa tlen z dzbanka przed rozpoczęciem blendowania. Dzięki temu koktajle nie utleniają się i zachowują świeżość do 8 godzin oraz do 3x więcej witaminy C w porównaniu do tych blendowanych standardowo. Przygotowane w blenderze próżniowym koktajle będą nie tylko prezentem dla organizmu, ale także ucztą dla podniebienia.

Rekomendowana cena blendera próżniowego Philips HR3752/00 wynosi 1 169,00 PLN

Fot. Philips
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat