Kuchenne eksperymenty z rana mogą nie okazać się dobrym pomysłem, dlatego warto modyfikować klasyczne przepisy, które nigdy nie zawodzą! Sprawdź nasz pomysł na pożywne, bezmięsne śniadanie z lekkimi dodatkami i ciesz się smakiem omleta w nowej odsłonie.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 pomidor
- 4 plastry wegetariańskie z papryką VeggieDay
- 100 g żółtego sera, np. Cheddar
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pomidora sparz i obierz ze skórki. Plastry wegetariańskie z papryką VeggieDay i pomidora pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Jajka wbij do miski, dodaj sól i pieprz do smaku i ubijaj trzepaczką, aż białka i żółtka dokładnie się połączą.
- Rozgrzej patelnię o nieprzywierającej powłoce, dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi. Na patelnię wlej masę jajeczną.
- Gdy omlet będzie już lekko ścięty od spodu, wierzch posyp pokrojonymi w kostkę plastrami VeggieDay, pomidorem i startym serem (pozostaw odrobinę sera do ozdobienia startego sera. Po minucie złóż omlet na pół i podsmażaj dalej przez ok. 1-2 minuty.
- Przewróć omlet aby zarumienił się po drugiej stronie.
- Gotowy omlet przełóż na talerz, posyp pozostałym startym serem i posiekanym szczypiorkiem.
Fot. VeggieDay
Informacja prasowa