Śniadaniowa tapioka

Pomysł na zdrowe śniadanie.
Prawdziwa rozkosz dla żołądka i wielka przyjemność dla oka. Słodki pudding na bazie tapioki to pyszna i zdrowia alternatywa dla tradycyjnego budyniu.

Idealnie sprawdzi się jako popisowy deser lub niedzielne śniadanie dla tych, którzy uwielbiają leniwe i słodkie poranki.

Składniki (2 porcje):

  • 3 szklanki mleka kokosowego lub innego (może być roślinne)
  • 3/4 szklanki tapioki
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
  • łyżeczka pasty waniliowej lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mieszanki MIX BAKALII KRESTO Z NERKOWCEM lub MIX BAKALII KRESTO Z ŻURAWINĄ
  • łyżka kakao
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • dodatki do dekoracji, np. truskawki

Przygotowanie:

  1. Tapiokę przepłucz, a następnie ok. pół godziny mocz w mleku (niekoniecznie aż tyle,ale szybciej się ugotuje namoczona).
  2. W tym samym mleku postaw ją na gaz i gotuj ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje. Ziarenka powinny spęcznieć i stać się miękkie oraz przezroczyste. Podczas gotowania całość mieszaj.
  3. Pod koniec gotowania do tapioki dodaj wanilię oraz MIX BAKALII KRESTO. Pod wpływem tem-peratury kostki daktyli upłynnią się i nadadzą całości słodyczy. Jeśli jesteś fanką mocno słodkich smaków, możesz dodać jeszcze ksylitol.
  4. Ugotowany pudding odstaw do ostudzenia – dzięki temu kulki bardziej spęcznieją. Jeżeli całość okaże się za gęsta, możesz rozrzedzić ją ciepłym mlekiem.
  5. Do połowy masy dodaj kakao i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie.
  6. Przełóż masę do naczynia, zaczynając od części czekoladowej.
  7. Gotowy pudding udekoruj dowolnymi dodatkami, np. owocami i bakaliami.

Fot. VOG Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat