Soki na zdrowie
Aktualnie panuje moda na zdrowe odżywianie. Każdy z nas stara się być fit, odpowiednio się odżywiać czy regularnie uprawiać sporty.
W trakcie codziennej bieganiny, warto pamiętać o piciu szklanki naturalnych i świeżo wyciśniętych soków. Jak się okazuje, nie wszystkie posiadają takie same właściwości. Każdy z nich ma inne wartości odżywcze:
- Pomarańczowy – to doskonałe źródło witaminy C, wapnia i kwasu foliowego, dzięki czemu wzmacnia odporność i układ nerwowy.
- Wiśniowy – duża ilość antyoksydantów spowalnia proces starzenia, a sok pity przed i po wysiłkiem zmniejsza bóle mięśniowe i zapobiega powstawaniu zakwasów.
- Grapefruitowy – zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, a gorzka naryngina obniża poziom lipidów we krwi oraz przyspiesza metabolizm.
- Winogronowy – dzięki obecności silnych przeciwutleniaczy zapobiega miażdżycy, obniża poziom cholesterolu i pobudza układ krążenia.
- Pomidorowy – zawarty w nim potas wspomaga pracę serca, działa antynowotworowo, chroni także skórę przed promieniami UV.
- Jabłkowy – zawarty w jabłkach błonnik wspomaga pracę jelit oraz utrzymuje właściwy poziom acetylocholiny, zapobiegając miażdżycy i starczej demencji.
- Marchwiowy – dzięki obecności witaminy C i A wzmacnia odporność, poprawia wzrok oraz skórę. Wspomaga perystaltykę jelit i oczyszcza nasze ciało z toksyn.
- Ze świeżej kapusty – zawiera witaminę U, która odpowiada za regulację poziomu kwasów żołądkowych i pracę jelit.
- Ze szczawiu – szczawiany potasu regulują błonę śluzową jelit. Duże obecności żelaza zwalczają anemię, zaś magnez niweluje stres i rozluźnia.
- Ze szpinaku – sekretyna wspomaga pracę jelit. Pity regularnie wzmaga perystaltykę jelit, dzięki temu zapobiega zaparciom.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com