Spędź Wielkanoc z kubkiem wyjątkowej herbaty

Mleczna herbata z karmelem - przepis.
Wielkanoc to okres, w którym przy suto zastawionych stołach spotykamy się z najbliższymi oraz przyjaciółmi.

Przygotowujemy wyjątkowe potrawy, pieczemy przepyszne ciasta. Dzieci mają okazję do wykazania się swoim artystycznym zacięciem podczas dekorowania pisanek, a w Śmigus Dyngus z chęcią testują nowe sikawki i pistolety na wodę. Wielkanoc to także moment na refleksję oraz znalezienie chwili wytchnienia, którą urozmaici kubek pełnej smaku i aromatu herbaty.

Mleko i karmel to podstawowe składniki masy kajmakowej, którą bardzo często wykorzystujemy podczas przygotowywania wielkanocnych ciast. Z dużą łatwością możemy użyć tych produktów także podczas przygotowywania wyjątkowej wielkanocnej herbaty.

Mleczna herbata z karmelem

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 2 torebki czarnej herbaty (np. Akbar Pure Ceylon)
  • 4 łyżeczki cukru
  • Laska wanilii

Przygotowanie:
W rondlu podgrzewamy mleko, wkładamy 2 torebki herbaty oraz ziarenka wanilii. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Równocześnie, w drugim rondlu przygotowujemy karmel – na suche dno przesypujemy cukier i rozgrzewamy rondel. Gdy cukier przybierze bursztynową barwę (uwaga będzie bardzo gorący!), zalewamy go ciepłym mlekiem herbaciano-waniliowym (będzie pryskać!). Gotujemy aż do rozpuszczenia się cukru.

Fot. LEVANT Foods
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat