Przygotowujemy wyjątkowe potrawy, pieczemy przepyszne ciasta. Dzieci mają okazję do wykazania się swoim artystycznym zacięciem podczas dekorowania pisanek, a w Śmigus Dyngus z chęcią testują nowe sikawki i pistolety na wodę. Wielkanoc to także moment na refleksję oraz znalezienie chwili wytchnienia, którą urozmaici kubek pełnej smaku i aromatu herbaty.
Mleko i karmel to podstawowe składniki masy kajmakowej, którą bardzo często wykorzystujemy podczas przygotowywania wielkanocnych ciast. Z dużą łatwością możemy użyć tych produktów także podczas przygotowywania wyjątkowej wielkanocnej herbaty.
Mleczna herbata z karmelem
Składniki:
Przygotowanie:
W rondlu podgrzewamy mleko, wkładamy 2 torebki herbaty oraz ziarenka wanilii. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Równocześnie, w drugim rondlu przygotowujemy karmel – na suche dno przesypujemy cukier i rozgrzewamy rondel. Gdy cukier przybierze bursztynową barwę (uwaga będzie bardzo gorący!), zalewamy go ciepłym mlekiem herbaciano-waniliowym (będzie pryskać!). Gotujemy aż do rozpuszczenia się cukru.
Fot. LEVANT Foods
Informacja prasowa