Sposób na urozmaicenie deski serów

Suszone Figi z linii Bakal Soft.
Zanim sięgniesz po następną paczkę chipsów, warto rozważyć urozmaicenie piątkowego relaksu z filmem o samodzielnie przygotowaną, prostą i zdrową przekąskę – deskę serów. Podpowiadamy, jak w łatwy sposób możesz ją zrobić oraz o jakie dodatki warto ją urozmaicić.

Pandemia wywarła na naszym społeczeństwie ogromny wpływ, również w kwestiach żywieniowych. Badania pokazują, że w tym wymagającym okresie wzrosło spożycie słonych przekąsek, takich, jak chipsy czy paluszki, które nie należą do najzdrowszych*. Przygotowana przez nas deska serów nie tylko będzie smaczniejszą alternatywą dla standardowych przekąsek, ale również zdrowszą. Sery są bogate w białko, czyli podstawowy budulec naszego organizmu oraz zawierają duże ilości wapnia, fosforu i ważnych witamin. Dodatkowo dobrej jakości sery to źródło wysokiej jakości tłuszczy nasyconych i kwasów tłuszczowych omega–3.

Deska serów jako przekąska to pomysł największych koneserów i miłośników tego przysmaku, Francuzów. Zazwyczaj jest serwowana po daniu głównym lub przed deserem. Francuska kuchnia słynie z wielu gatunków przepysznych serów, dlatego też podanie ich w takiej formie sprawia, że bez problemu można zaserwować wiele rodzajów jednocześnie. Obecnie dużym ułatwieniem dla nas jest to, że wiele sklepów w swojej ofercie posiada gotowe zestawy serów.

Zaletą tej bardzo prostej w przygotowaniu przekąski jest również walor estetyczny, który możemy uzyskać, zestawiając ze sobą sery o różnych kolorach i uzupełniając je o dodatkowe smaki i tekstury. Diabeł tkwi w szczegółach, dlatego podpowiadamy, jak je urozmaicić i o czym pamiętać, aby przygotowana przez Ciebie przekąska sprawiła Ci wyjątkowa przyjemność podczas relaksu.

Do podania serów warto wybrać deskę drewnianą. Nada ona wyjątkowego, rustykalnego i eleganckiego charakteru. Kolejnym elementem, o którym warto pamiętać, jest różnorodność składników. Najlepiej, gdyby na desce znalazło się minimum 5 gatunków sera. Warto również zwrócić uwagę na odpowiednią wielkość porcji ze względu na kaloryczność serów.

Suszone Figi z linii Bakal Soft zostały poddane specjalnemu procesowi nawodnienia, który wpływa na ich miękkość i delikatność.

Najlepsze deski serów to te wzbogacone o ciekawe i smaczne dodatki. Warto ułożyć obok serów oliwki, winogrono lub świeże warzywa. Aby podkreślić główny składnik, czyli ser i przełamać go zaskakującym smakiem warto zastosować w formie dodatku bakalie. Nie tylko przepysznie będą kontrastować z głównym bohaterem naszej przekąski, ale też dostarczą nam wielu wartościowych witamin i minerałów. Doskonale sprawdzą się tutaj produkty Bakal Soft, na przykład suszone figi. Ich słodycz idealnie skomponuję się z serami umieszczonymi na desce i nada całości nie tylko niepowtarzalny smak, ale doda również dodatkowego aromatu i odpowiedniej struktury. Takie połączenie sprawi, że każdy rodzaj sera będziemy mogli odkrywać na nowo.

Fot. Bakal
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat