Nawet jeśli mamy przygotowane treściwe danie główne, warto zaopatrzyć się w zimne przekąski, których przygotowanie w ogóle nie jest pracochłonne. Co lubimy chrupać w towarzystwie? Jakie szybkie przystawki pasują na każdą imprezę? Oto 3 najpopularniejsze rodzaje przekąsek imprezowych.
Kanapki i koreczki na szybko i wykwintnie
Odkąd kulinarny świat zaczął zachwycać się łososiem i mozzarellą, produkty te stały się składnikiem wielu dań. Nie trzeba było więc czekać długo na imprezowe szybkie przystawki z nimi w roli głównej. Wariacji na ten temat jest wiele. Wystarczy nam bagietka, plastry łososia wędzonego, oliwki, pomidorki koktajlowe, listki bazylii i kuleczki mozzarelli oraz wykałaczki i można szybko wyczarować pyszne kanapki na tzw. jeden gryz. Zmniejszając wielkości można je łatwo zamienić w koreczki, a najlepsze będą z podstawą z twardego sera żółtego. Polecamy koreczki z szynką, serem feta, a także owocowe. Prawdziwym hitem są ostatnio małe krakersy z serkiem twarogowym, kawałkiem łososia i natką pietruszki.
Babeczki na słodko i słono
Babeczki kojarzą się zwykle ze słodkimi wypiekami. Jednak na imprezie mogą to być świetne przystawki z zawartością prawdziwie wytrawną. Kruche babeczki znajdziemy w każdym supermarkecie. Mają przeważnie dłuższy termin przydatności, można więc je przechowywać w kuchni, a w razie niezapowiedzianych gości uzupełnić odpowiednimi składnikami. Do babeczek można włożyć kawałki szynki, sera pleśniowego, listek bazylii, a także spróbować na słodko, czyli odrobina bitej śmietany, kawałek truskawki i starta czekolada. Wszystko robi się szybko i ze składników, które mamy w lodówce.
Impreza bez paluszków niemożliwa
Można powiedzieć, że paluszki to tradycyjna imprezowa przekąska. Kiedyś była jedynym dodatkiem do herbaty, dziś to obowiązkowa chrupiąca przystawka. Warto trzymać przynajmniej jedno opakowanie na wypadek niezapowiedzianej wizyty. Później pojawiły się różne rodzaje chipsów ziemniaczanych. Jednak dla tych, którzy cenią sobie wyższe wartości odżywcze w szybkich przekąskach Felix przygotował inną propozycję. Obok tradycyjnych solonych paluszków na stole można postawić przeróżne orzechy, mieszanki bakaliowe oraz chrupki. Do zdrowych przekąsek można zaliczyć Orzeszki z pieca z solą Felixa, które dzięki dwukrotnemu prażeniu bez dodatku tłuszczu nie brudzą rąk. Dla wielbicieli różnych smaków można postawić puszkę Orzeszków ziemnych z miodem lub z papryką oraz Crixy, czyli paluszki z zieloną cebulką lub aromatyczną czerwoną papryką.
fot. felix