Izolacja, ograniczenie kontaktów z najbliższymi, czy dbanie o odpowiednią dezynfekcję i higienę rąk, to tylko niektóre ze środków zapobiegawczych, które mogą zminimalizować ryzyko zakażenia. Do wyżej wymienionych warto także dodać wzmocnienie odporności przez odpowiednią dietę. Jakie składniki powinny się w niej znaleźć - o tym piszemy poniżej.
Beta-karoten w menu
Owoce i warzywa to skarbnica składników koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednym z nich jest m.in. beta-karoten, czyli prowitamina A. Wśród wielu dobroczynnych dla organizmu właściwości, znajdziemy także wzmocnienie oporności. Polega ono na umacnianiu bariery obronnej, dzięki której drobnoustroje mają utrudniony dostęp do organizmu. Produkty spożywcze bogate w beta-karoten to bataty, marchew, jarmuż, morele oraz mango.
Witamina C siłą odporności
To chyba jeden z najbardziej znanych składników, który słynie z działania poprawiającego odporność. Witamina C zwiększa aktywność białych krwinek i interferonu, wspomagając w ten sposób układ odpornościowy. Jej naturalnymi źródłami są warzywa i owoce. Znajdziemy ją m.in. w pomarańczach i grejpfrutach, a także w sokach wyciśniętych z tych cytrusów. Na rynku jest dostępnych wiele różnych opcji, na przykład marka Limenita oferuje soki z pomarańczy, mandarynek i grejpfrutów, w 100% wyciśnięte z owoców.
Nawadnianie to podstawa
Warto pamiętać, że jednym z negatywnie wpływających na zdrowie czynników jest odwodnienie organizmu, które niekorzystnie wpływa na nasz stan fizyczny. Dlatego zaleca się częste przyjmowanie zdrowych płynów tj. przede wszystkim wody oraz soków. W przypadku tych drugich warto sięgnąć do urozmaiconej oferty marki Limenita. Znajdziemy tam wiele różnych smaków np. sok z ananasa oraz smacznych, owocowych połączeń, takich jak sok jabłko-mango. Dzięki nim nie tylko nawodnimy organizm, ale także dostarczymy mu dzienną dawkę niezbędnych witamin.
Soki Limenita znajdziesz w lodówkach w sklepach takich jak: Auchan, Carrefour, Leclerc, Simply i Stokrotka.
Fot. Limenita
Informacja prasowa