Sposoby na zdrowe potrawy na Święta Bożego Narodzenia!

Boże Narodzenie - przygotuj zdrowe potrawy.
Wigilijne potrawy często są tłuste i ciężkostrawne, jednak wcale nie musi tak być! Przedstawiamy kilka sposobów na to, by świąteczne dania były zdrowe i smaczne!

Jak zdrowo i smacznie przygotować dania na Święta Bożego Narodzenia?
Bigos, barszcz czerwony, pierogi z kapustą czy smażony karp. Tradycyjny stół wigilijny ugina się pod ciężarem smażonych lub panierowanych dań, co może sprawiać, że po świątecznej wieczerzy będziemy czuć się ociężale, czy nawet przybędzie nam kilka kilogramów. Można jednak temu zapobiec! Podpowiadamy jak w zdrowy i smaczny sposób przyrządzić potrawy najpopularniejsze podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Domowe zupy zawsze są niskokaloryczne
Niezależnie od tego, czy wolisz zupę grzybową z łazankami, czy barszcz czerwony z uszkami, najważniejsze jest to, by były one w 100% domowe.

Ugotowany na bulionie i świeżych buraczkach barszcz to źródło antyoksydantów i soli mineralnych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Grzyby natomiast są nie tylko niskokaloryczne, ale też są bogatym źródłem witamin.

Należy jednak pamiętać, że kaloryczność zup podnoszą dodatki, takie jak makaron czy uszka, dlatego warto przygotowywać je samodzielnie w domu, zastępując tradycyjną mąkę pszenną zdrowszą mąką razową.

Pierogi z piekarnika, nie z patelni
Nie oszukujmy się, pierogi, tak jak i inne dania mączne, nie należą do potraw niskokalorycznych, zwłaszcza jeśli przed  zjedzeniem usmażymy je w słabej jakości oleju.

Jeśli lubimy pierogi i chcemy je jeść bez żadnych wyrzutów sumienia, najlepiej przygotować je samemu w domu z mąki razowej, a następnie upiec lub ugotować.

Bigos pełen aromatycznych przypraw
Prawdziwy wigilijny bigos pozbawiony mięsa i składający się w niemal 100% jedynie z kapusty kiszonej jest jak najbardziej dietetyczny i zdrowy, jeśli jednak pragniesz, by dodatkowo wspomógł on Twoje trawienie, warto dodać do niego przyprawy takie jak gałka muszkatołowa, rozmaryn czy kminek, które „podkręcają” metabolizm.

Ryba wpływa na wszystko
Ryby to prawdziwy must have na wigilijnym stole. Wśród szerokiego wachlarza możliwości każdy znajdzie coś dla siebie. Dla osób dbających o zdrową dietę najlepszym wyborem będzie ryba w galarecie, która zawiera pełnowartościowe białka. Dodatkowo można także sięgnąć po pełną warzyw rybę po grecku, warto jednak zdecydować się na chudy gatunek ryby i dodatkowo ugotować ją na parze. Dużą popularnością w Polsce cieszy się także śledź w oleju lub w śmietanie, niestety jest to danie dość tłuste i ciężkostrawne, dlatego jeśli też jesteś fanką tej potrawy, warto zamienić olej i śmietanę na dużo lżejszy i zdrowszy jogurt naturalny. Ryby zawierają dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, dlatego zalecane jest częste ich spożywanie, nawet osobom próbującym schudnąć. Dlatego nie musisz martwić się kalorycznością ryb, jeśli zostaną one prawidłowo przyrządzone. Do najzdrowszych gatunków ryb zaliczyć możemy m.in. łososia, makrelę, tuńczyka, śledzia, pstrąga i dorsza.

Mąka razowa i cukier brązowy - sekret zdrowych wypieków
Duża część z nas nie potrafi wyobrazić sobie Świąt bez pierników, sernika czy makowca. Zjedzenie kawałka ciast nie jest niczym złym i na pewno nie stanie nam się od tego nic złego, mimo to jeśli pragniemy, by wypieki były lżejsze, mniej kaloryczne i zdrowsze, warto do ich produkcji wykorzystać mąkę razową lub żytnią, a także wymienić biały cukier na jego brązowy odpowiednik lub do słodzenia wykorzystać naturalne słodziki takie jak stewia czy po prostu miód.

Warto też rozważyć opcje ciast warzywnych  (np. z buraka lub czerwonej fasoli), a także tzw. tofurnik, czyli sernik z tofu.

Kutia czy kluski z makiem?
Fani kuchni Świąt Bożego Narodzenia dzielą się na miłośników kutii oraz miłośników klusek z makiem. Zarówno jedno jak i drugie danie jest mocno kaloryczne, jednak pomimo tego dość zdrowe.

Jeśli wolisz kluski z makiem, warto do ich przygotowania wybierać makaron razowy, który ma mniej kalorii, a także przyśpiesza metabolizm.

Zwolennicy kutii powinni natomiast pamiętać o prawidłowym przygotowaniu maku, nie warto go bowiem gotować, w ten sposób pozbawimy go wszelkich wartości odżywczych. Aby mak miał jak najlepszy wpływ na nasze zdrowie, warto namaczać go przez 24h.

Dodatkowo do kutii można dodać pudding z nasion chia, który jest nie tylko bardzo zdrowy, ale także przyśpiesza przemianę materii.

Co najlepiej wybierać do picia?
Sztandarowy napój, czyli kompot z suszu, zawiera bardzo duże ilości cukru, jednak stanowi też bogate źródło błonnika odpowiedzialnego za prawidłowe procesy trawienia. Jeśli chcesz nie tylko zadbać o swoje zdrowie, lecz również o swoją sylwetkę najlepiej zamień go na świeżo parzone ziółka, np. mięte czy rumianek.
Jednak najlepszym wyborem zawsze będzie szklanka wody.

Uniwersalne sposoby na zdrowe świąteczne potrawy:

  • do smażenia i pieczenia używaj oleju rzepakowego, a do sałatek lnianego lub z pestek winogron,
  • biały cukier zamień na zdrowsze słodziki naturalne np. miód,
  • mąkę pszenną zastąp jej razowym odpowiednikiem,
  • używaj przypraw wspierających trawienie, np. majeranku, kminku, cynamonu,
  • jeśli w jakimś przepisie pojawia się smalec, zastąp go oliwą,
  • tyle ile możesz, zrób sama, nie kupuj „gotowców”,
  • zamiast tłustej śmietany użyj jogurtu naturalnego.


Święta Bożego Narodzenia to okres, w którym powinniśmy przede wszystkim skupić się na rodzinie i nie pozwolić by cokolwiek zepsuło nam dobry nastrój. Warto zdecydować się na zdrowe dania i tym samym zadbać o dobre samopoczucie po wigilijnej kolacji.

Fot. Fotolia




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat