Spotkanie pełne aromatu – zaskocz przyjaciółki serwując im różnorodne rodzaje kaw!

Zaskocz przyjaciółki serwując im różnorodne rodzaje kaw na spotkaniu.
Smakowita, aromatyczna kawa to rozkosz dla podniebienia. Jednak, aby się nią delektować, nie musimy spędzać czasu w kawiarni!

Prawdziwy czarny napój możemy przygotować w domowym zaciszu, a przy okazji zaskoczyć przyjaciółki włoską sztuką. Espresso, cappuccino, latte macchiato, a może mrożona kawa? Sprawdź, jak przygotować pyszną kawę i serwować ją z klasą.

Najpopularniejsze rodzaje kaw i sposób ich podawania

Mała czarna nie tylko kojarzy się z elegancką stylizacją, ale również doskonałą, pobudzającą kawą. Jedną z nich jest tradycyjne espresso o głębokim, wyrazistym smaku i aromacie. To klasyczny napój wywodzący się z włoskiej tradycji. Możemy zapomnieć o kawiarkach i szybko przyrządzić pyszne espresso z pomocą ekspresu. Podawana jest w małej, porcelanowej filiżance w kształcie cylindra o pojemności 50-70 ml. Pamiętajmy, że dobrym zwyczajem jest serwowanie espresso wraz z szklanką wody niegazowanej. Mocniejszą wersją espresso jest ristretto, czyli bardzo mocny napar dla koneserów kawy.

Rodzaje kaw potrafią przyprawić o zawrót głowy. Jednak miłośniczki delikatnych wariantów mają w czym wybierać. Cappuccino to kolejna propozycja, składająca się z trzech składników – naparu espresso, ciepłego mleka i puszystej, mlecznej pianki. Podaje się je w porcelanowej filiżance o pojemności 150-200 ml. Nutkę rozkoszy daje posypanie kawy tartą czekoladą, cynamonem lub kakao. Możemy również wyróżnić cappuccino freddo. Jest to mrożona kawa idealna na upały – podaje się ją z kawałkami lodu i słomką.

A może latte macchiato? To idealna propozycja dla fanek subtelnych smaków. Składa się z trzech warstw z zachowaniem odpowiedniej kolejności – mleko, espresso, mleczna pianka. Serwuje się ją w wyższych przezroczystych szklankach o pojemności 250 ml. Latte macchiato również można serwować na zimno. Mrożona kawa to prawdziwa uczta dla podniebienia! Ciekawym wariantem jest również cafe lungo, czyli delikatniejsza, bardziej wodnista wersja tradycyjnego napoju.

Ekspres do kawy, czyli obowiązkowe urządzenie w kuchni

Ekspresy kapsułkowe już dawno podbiły rynek kawowy. Dlaczego są tak popularne? Przede wszystkim ze względu na szybkość przygotowania różnorodnych kaw oraz wysoką jakość naparów. Niezależnie jakie rodzaje kaw skradły nasze serca, nie musimy posiadać specjalnych umiejętności, by cieszyć się smakiem czarnego napoju. Wystarczy wybrać odpowiednią kapsułkę z kawą, wcisnąć guzik i delektować się świeżo zaparzonym napojem.

Jaki ekspres do kawy warto wybrać? Mrożona kawa, wyraziste espresso, delikatna kwa z pianką i mlekiem – to wszystko możemy przygotować z pomocą ekspresu. Jednak oprócz smaku liczą się także odpowiednie parametry urządzenia. Obecnie standardem jest szybki czas nagrzewania, spieniacz mleka i alarm odkamieniania. Możemy zdecydować się na bardziej nowoczesne rozwiązania. Zdalne sterowanie ekspresem jest jednym z nich. Wystarczy aplikacja mobilna i integracja np. ze smartfonem, aby uruchomić urządzenie. Taka opcję znajdziemy w ekspresie kapsułkowym Nespresso De'Longhi Prodigio&Milk. Pyszna ciepła lub mrożona kawa od teraz nie będzie problemem, a rodzaje kaw przestaną być zagadką!

Przygotowanie pełnego aromatu spotkania, na którym zaskoczysz przyjaciółki idealnie wyważoną i doskonałą w smaku kawą, nie musi być trudne. Nowoczesne urządzenia, takie jak popularne ekspresy do kawy z powodzeniem zastąpią ci domowego baristę!

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat