Najlepszym lekarstwem na przeziębienie jest czas, sen i bogata w odpowiednie składniki dieta. Pogromcą tej popularnej choroby zakaźnej bywa np. czosnek. Jest to bowiem naturalny antybiotyk, mający nieocenione właściwości. W celu wzmocnienia własnej odporności, dobrze spożywać dania z czosnkiem regularnie. Jeśli jednak tego nie robimy, a dopadnie nas przeziębienie, czym prędzej poratujmy się właśnie tym warzywem. Dobrze zdobyć sprawdzony przepis na syrop z czosnku, przygotować według niego miksturę i pić kilka razy dziennie.
Zwalczyć dokuczającą nam wirusową chorobę pomóc powinna także codzienna konsumpcja miodu. Ma on bowiem antybakteryjne działanie. Z tego właśnie powodu, kanapka z miodem oraz herbata z dodatkiem bezcennego pszczelego produktu, powinny wejść na stałe do naszego cotygodniowego menu.
Skuteczne właściwości zdrowotne ma także sok z malin. Opłaca się więc w okresie jesienno-zimowym, chociaż co drugi dzień, raczyć tym darem natury. Pomóc rozprawić się z przeziębieniem powinny rozgrzewające zupy, takie jak rosół, zupa jarzynowa i pieczarkowa. Najsilniej prozdrowotnie działa, według specjalistów: rosół, ale nie gardźmy też i innymi potrawami mającymi postać wywaru. Zupa jarzynowa zmniejsza bowiem w pewnym stopniu stany zapalne, a pieczarki, poprzez wpływanie na zwiększanie produkcji białek antywirusowych, wzmacniają ludzką odporność. Pozytywne działanie na organizm borykający się z przeziębieniem ma ponadto imbir. Nie żałujmy więc sobie tej przyprawy. Produktami po które warto sięgać, nie tylko wtedy, gdy dopadnie nas przeziębienie, są m.in.: cebula, cytryny, pieprz, kurkuma.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com