Sprawdzony przepis na żurek

Żurek w chlebku - przepis.
Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni.

Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy sprawdzony przepis na idealny wielkanocny żurek.

Żurek w chlebku

Składniki:

  • 200 g kiełbasy śląskiej z kurczaka firmy Konspol
  • 300 g wędzonego boczku
  • 0,5 litra gotowego zakwasu na żur
  • 1 litr zimnej wody
  • 4 ziemniaki
  • ½ łyżki pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ½ łyżka majeranku
  • 100 ml śmietany 12%
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 5 bochenków małego chleba
  • gotowy zakwas
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku.

Przygotowanie:
Do garnka wkładamy pokrojony boczek, kiełbaskę śląską z kurczaka firmy Konspol i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz czosnek. Wywar gotujemy przez około 30 minut. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 20 minut i dolewamy gotowy zakwas.  Następnie dodajemy majeranek i zabielamy śmietanką. Doprawiamy do smaku. Z okrągłych chlebków odcinamy czubki, wydrążamy środek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka i podajemy z kawałkami ugotowanego jaja. Zupę posypujemy świeżym majerankiem.

Fot. Konspol
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat