"Stambuł do zjedzenia" – recenzja

Recenzja książki "Stambuł do zjedzenia".
"Stambuł do zjedzenia" to kolejna książka bestsellerowego autora "Italii do zjedzenia" oraz "Portugalii do zjedzenia". Tym razem napisał kulinarny przewodnik dla miłośników Stambułu i Turcji.

Z czym kojarzy na się kuchnia turecka? Pewnie każdemu teraz przyszła na myśl jedna potrawa - kebab. To z całą pewnością niekwestionowany król tureckich stołów, ale jak się okazuje - Turcja ma do zaoferowania mnóstwo apetycznych i pysznych potraw, o czym Bartek Kieżun przekonuje nas w swojej najnowszej książce "Stambuł do zjedzenia". A doskonale wie o czym pisze, bo dotarł aż na styk kontynentów, by przywieźć stamtąd opowieści o Orient Expresie, cesarzu Konstantynie oraz mnóstwo przepisów na mało znane tureckie dania, z którymi dzieli się na łamach swojej kolejnej książki.

Bartek Kieżun to specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz, bloger kulinarny, podróżnik i fotograf w jednym. Jako kucharz nie tylko gotuje i karmi, ale także prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Na swoim koncie ma bestsellerowe i nagradzane książki "Italia do zjedzenia" oraz "Portugalia do zjedzenia", a tym razem zabiera nas na drugi kraniec Europy, by dzielić się z czytelnikami swoimi tureckimi kulinarnymi odkryciami.

W książce "Stambuł do zjedzenia" tytułowe miasto to pełne smaków kulinarne królestwo. Od dawna wiadomo, że najlepsze wyprawy to te bez mapy w ręce, dlatego Bartek w Stambule dociera do zakamarków nieznanych turystom i historii zapomnianych nawet przez samych mieszkańców tego miasta. Czasem kieruje się intuicją, czasem zapachem, a czasem rekomendacjami znajomych, ale zawsze dociera tam, gdzie odkrywa coś niezwykłego na tamtejszych stołach. Właśnie dzięki temu powstała niezwykła książka, która jest połączeniem kucharskich przepisów oraz podróżniczych opowieści ze Stambułu. Wyraźnie widać, że wielka historia tego miasta przeplata się z pachnącym olejkiem różanym, karmelem i miodem, która jest wyjątkowa niczym turecki dywan.

Przed każdym przepisem na danie kuchni tureckiej znaduje się pewnego rodzaju wstęp - opowieść Bartka z konkretnego miejsca kojarzącego się z daną potrawą. Piękne i barwne opisy nie tylko samych miejsc, które odwiedził Bartek w Stambule, ale także ludzi, których spotkał na swojej drodze. A wszystko to okraszone kolorowymi zdjęciami miejsc oraz potraw. "Stambuł do zjedzenia" to piękna pamiątka z podróży po tym intrygującym mieście, a także skarbnica wiedzy na temat kuchni tureckiej.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Bartek Kieżun, "Stambuł do zjedzenia", Wydawnictwo Buchmann, 2020




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat