Stół do jadalni – jaki wybrać?

Jaki stół do jadalni wybrać?
Stół do jadalni to bez wątpienia mebel do zadań specjalnych. Dlatego też musi spełniać szereg wymagań. Jest w końcu nie tylko miejscem spożywania posiłków – rodzinnych obiadów czy codziennych kolacji, przy których domownicy dzielą się przeżyciami z całego dnia. To także mebel łączący pokolenia przy wspólnych rozrywkach – grach planszowych bądź karcianych, albo pozwalający toczyć fascynujące, wielogodzinne dyskusje.

Przy stole do jadalni można czasem popracować, odrobić lekcje czy weekendowo posiedzieć z przyjaciółmi. Na co zwrócić uwagę, wybierając stół do jadalni? Ważnych jest kilka kryteriów. Dowiedzcie się, które z nich są najważniejsze.

Jakie wymiary powinien mieć stół do jadalni?

Jaki powinien być stół do jadalni? Przede wszystkim wygodny. Dzięki temu zgromadzeni przy nim domownicy i goście, nie będą chcieli od niego wstawać. Dlatego wybierając mebel, warto przede wszystkim zwrócić uwagę na jego wymiary. Szacuje się, że każda siedząca przy stole osoba powinna mieć dla siebie około 60 cm szerokości i 40 cm głębokości blatu. Przez zakupem stołu do jadalni należy więc zastanowić się, ile osób będzie zwykle przy nim biesiadować i odpowiednio dopasować jego wielkość. Nie bez znaczenia jest też wysokość mebla. W standardowych stołach waha się w przedziale od 70-75 cm, co zapewnia optymalną odległość blatu od siedziska krzesła i gwarantuje komfortową pozycję dla nóg. Ustawiając stół w jadalni, warto też zwrócić uwagę, aby był odsunięty od ścian i innych elementów wyposażenia o co najmniej 80 cm. W ten sposób zapewni komfortowe przejście.

Stoły do jadalni – klasyczne i rozkładane modele dopasowane do możliwości przestrzeni

Stoły do jadalni to modele zarówno klasyczne, jak i rozkładane. Te drugie znakomicie sprawdzą się na niewielkich metrażach. Na co dzień pomogą stworzyć przytulny i wygodny kącik dla domowników. Podczas wizyt gości, stoły rozkładane dają możliwość powiększenia powierzchni blatu i komfortowego pomieszczenia wszystkich biesiadników. Nowoczesne mechanizmy są ciche i płynne, co pozwala w kilka sekund rozłożyć stół i przygotować go na przyjęcie gości. Bez względu na to, że stół rozkładany od lat jest uważany za synonim praktyczności, jego tradycyjny odpowiednik jest nie mniej popularny. Klasyczne, nierozkładane stoły wspaniale się prezentują. Nie wymagają nakrycia obrusem czy serwetą, ponieważ nie mają charakterystycznych łączeń między płytami blatu. W dużych jadalniach stają się sercem pomieszczenia, nadającym mu oryginalny i bardzo elegancki charakter. Nie zmienia to oczywiście faktu, że stoły nierozkładane wymagają odpowiedniego metrażu tak, aby mogły zaprezentować się w pełnej okazałości i oczywiście nie zabierały cennego miejsca, powodując w ten sposób efekt przytłoczenia aranżacji.

Stół do jadalni – kształt ma znaczenie

W kategorii dopasowania stołu do jadalni do możliwości pomieszczenia ważny jest kształt mebla. Do wyboru są stoły okrągłe, prostokątne i kwadratowe. Pierwsze są uznawane za synonim elegancji. Pięknie wyglądają na środku pomieszczenia. Warto jednak pamiętać, że potrzebują dość dużego metrażu, żeby mogły zaprezentować się w pełnej okazałości. Zaletą okrągłych stołów jest także to, że dają wszystkim zgromadzonym przy nich osobom równorzędną pozycję. Biesiadnicy widzą się nawzajem, co oczywiście uprzyjemnia dyskusję i sprzyja zacieśnianiu więzi. Warto pamiętać o tym, że okrągłe stoły są doskonałym wyborem do domu, w którym są małe dzieci. Pozbawione ostrych rantów, zapewniają większe bezpieczeństwo. Natomiast do największych atutów stołów prostokątnych zalicza się ich symetryczną formę. Dzięki temu rozwiązania te znakomicie sprawdzają się w charakterze mebli dzielących pomieszczenie na strefy. Są niezastąpione w modnych obecnie otwartych przestrzeniach. Postawione na pograniczu kuchni i salonu, tworzą przytulny kąt jadalniany. Pozwalają uzyskać wrażenie ładu i symetrii. Na niewielkim metrażu niezastąpione są z kolei stoły kwadratowe. Ich zaletą jest to, że na co dzień można bez problemu dosunąć je do ściany, zyskując w ten sposób cenne metry na środku pomieszczenia. Wśród kwadratowych stołów do jadalni na prowadzenie wysuwają się oczywiście modele rozkładane, pozwalające błyskawicznie powiększyć powierzchnię blatu i biesiadować z rodziną czy przyjaciółmi.

Drewniany, fornirowany a może metalowy? Z jakiego materiału powinien być wykonany stół do jadalni?

Na co jeszcze zwrócić uwagę, wybierając stół do jadalni? Na materiał, z którego jest wykonany. Najbardziej popularne są stoły fornirowane. Dlaczego? Ponieważ wyróżniają się pięknym wyglądem i praktycznością. Fornir zachowuje naturalny rysunek drewna. Dodatkowo może być barwiony na rozmaite kolory. Stół fornirowany jest dość lekki i jednocześnie stabilny. Nie wymaga impregnacji i specjalistycznych zabiegów pielęgnacyjnych. Jego alternatywą jest stół drewniany. To elegancki i solidny mebel, słynący z trwałości oraz wytrzymałości. Może być przekazywany z pokolenia na pokolenie. Tym bardziej, że drewniane stoły nigdy nie wychodzą z mody. Dobrze prezentują się w każdym stylu wnętrza. Aby przez długie lata cieszyć się ich urokiem, wystarczy jedynie od czasu do czasu poświęcić kilka chwil na impregnację i zabezpieczenie drewna. W ostatnich latach dużą popularnością cieszą się stoły metalowe. Posiadające stalową konstrukcję i drewniany lub fornirowany blat, przykuwają wzrok pięknym wyglądem. Jednocześnie są wyjątkowo wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne i bardzo stabilne. Świetnie sprawdzają się w jadalniach, które są centrum życia rodzinnego i towarzyskiego.

Stół do jadalni – jak dopasować go do aranżacji?

Stół do jadalni powinien być także dopasowany do stylu aranżacji. Różnorodność dostępnych modeli sprawia, że bez problemu można znaleźć ten, który najlepiej komponuje się ze stylem wnętrza. W klasycznych przestrzeniach fantastycznie prezentują się tradycyjne stoły na rzeźbionych lub kabriolowych nogach. Równie elegancko wyglądają warianty okrągłe, jak i kwadratowe, chociaż te pierwsze są uważane za obowiązkowy element pałacowego wystroju. Z kolei w modernistycznych wnętrzach do głosu dochodzą stoły nowoczesne. To zwykle minimalistyczne konstrukcje, bazujące na prostej, czystej bryle. Dostępne w różnych kolorach, mogą wtapiać się w aranżację lub stanowić jej mocny akcent. Ciekawie wyglądają zarówno stoły fornirowane, jak i modele z blatem wykonanym ze szkła hartowanego, które wspaniale odbija refleksy światła. Do jadalni urządzonych w duchu scandi warto natomiast wybrać stoły łączące w sobie biel i jasne drewno. Na uwagę zasługują także stół industrialny czy loftowy. To masywne rozwiązania wsparte na metalowych nogach lub postumentach. Ich surowy design pięknie komponuje się z industrialnymi wnętrzami, w których pierwszeństwo ma beton architektoniczny w towarzystwie wyeksponowanych elementów rozmaitych instalacji.

Stół do jadalni to najważniejszy, a często poza krzesłami również jedyny mebel w pomieszczeniu. Z tego względu warto poświęcić kilka chwil na jego wybór i jak najlepiej dopasować go do potrzeb domowników i możliwości przestrzeni. Później pozostanie już tylko delektowanie się czasem spędzonym wspólnie z rodziną i przyjaciółmi przy stole, będącym od wieków symbolem pojednania oraz dobrych relacji.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat