Super jedzenie po polsku!

Superfood w kuchnie polskiej.
Coraz częściej czytamy o cennych właściwościach różnych pokarmów. Są to na przykład jagody acai, czy coraz popularniejsze nasiona chia.

W polskiej kuchni również można znaleźć pokarmy o dobroczynnych właściwościach dla naszego organizmu. Wystarczy przyjrzeć się temu, co możemy znaleźć w polskich sklepach.

Żurawina zawiera miedź, wapń, barwniki antocyjanowe, witaminę C. Spożywana regularnie zapobiega chorobom układu moczowego.

Kasza jaglana jest polecanym pokarmem dla alergików, ponieważ rzadko uczula. Jest także lekkostrawna. Jej zastosowanie w kuchni jest szerokie – od dań słonych po dania słodkie. Ma wysoką zawartość witamin grupy B, żelaza, miedzi.

Natka pietruszki działa wspomagająco w stanach osłabienia organizmu – na przykład w anemii czy chorobach układu moczowego. Ma dużo witaminy C, żelaza i prowitamina A.

Czarna porzeczka to skarbnica witaminy oraz wielu mikroelementów. Natomiast kasza gryczana zawiera dużo błonnika pokarmowego, który pomaga w walce z zaparciami u dzieci. To źródło kwasu foliowego, magnezu, cynku, wapnia, żelaza.

Warto włączyć powyższe produkty do codziennego jadłospisu, aby czuć się zdrowo i w pełni formy. Zaletą tych produktów jest również ich dostępność i cena.

Lidia Brzezicka
(lidia.brzezicka@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat