W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Świąteczna galaretka drobiowa z jajkiem

Opublikowano: 2013-03-23
Przepis na świąteczna galaretkę drobiową z jajkiem.
Przepis na galaretkę z filetem z kurczaka.

czas przygotowania: 90 minut
ilość porcji: 7-9

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 10 jaj
  • 1 Bulionetka Domowa warzywna Knorr
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 100 g marchewki z groszkiem
  • natka pietruszki do dekoracji
  • ok. 1 litr wody


Przygotowanie:

  1. Filet z kurczaka piecz w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut, a następnie pokrój go na kawałki, najlepiej w drobną kostkę. Ugotuj jaja na twardo, obierz i przekrój na połowy.
  2. Zagotuj wodę i rozpuść w niej bulionetkę. Po chwili zdejmij z ognia i dodaj żelatynę do bulionu.
  3. Przygotuj plastikowe kubeczki, w którym przyrządzisz galaretkę. Dodaj na dno po dwie łyżki bulionu z żelatyną i pozostaw do stężenia. Następnie włóż po połówce jajka żółtkiem do dołu.
  4. Obłóż jaja warzywami i kawałkami kurczaka oraz dolej resztę bulionu z żelatyną. Wstaw do lodówki
  5. Stężone tymbaliki wyłóż na półmisek i udekoruj natką.


Fot. Knorr
IP




Polecane
Społeczność
NK