W każdym z nich znajdziemy potrawy, które sami znamy i spożywamy w czasie świąt, ale przygotowane w typowy dla danego województwa sposób. W naszym zestawieniu zaprezentujemy tylko kilka z nich, ale kiedy poszperacie w sieci, na pewno znajdziecie więcej smakowitych przykładów.
Lubimy lubelskie smaki
Na świątecznym stole w tym województwie nie może zabraknąć kulebiaka – dużego, podłużnego „pieroga” z ciasta drożdżowego, wypełnionego smakowitym farszem mięsnym lub warzywnym. Potrawa ta wywodzi się z kuchni rosyjskiej, ale swoje miejsce znalazła także w polskiej tradycji kulinarnej. Poznajcie naszą wersję tego przepisu z farszem wzbogaconym o szynkę biebrzówkę!
Składniki:
- 200 g szynki biebrzówki #JBB
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 duża cebula
- 500 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 120 ml mleka 3,2%
- 30 g świeżych drożdży
- 1 żółtko jaja
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- białko do smarowania
Sposób przygotowania – ciasto:
- Do miski wsyp mąkę, zrób dołek, wkrusz do niego świeże drożdże i posyp cukrem.
- Stopniowo wlewaj ciepłe mleko, mieszając je z drożdżami i zagarniając do środka kilka łyżek mąki.
- Przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut do wyrośnięcia.
- Dodaj sól oraz żółtko i zacznij mieszać wszystkie składniki łyżką.
- Dodaj masło i wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Uformuj kulę, umieść ją w misce nasmarowanej olejem i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Sposób przygotowania – farsz:
- Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany w plasterki czosnek, seler naciowy i pieczarki.
- Całość dopraw tymiankiem, solą oraz pieprzem.
Sposób przygotowania – całość:
- Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia w kształcie prostokąta o wymiarach ok. 40x20 cm.
- Całą powierzchnię ciasta wyłóż farszem, zachowując ok. 2 cm odstępu od brzegu.
- Ciasto zwiń w rulon, wierzch i boki posmaruj roztrzepanym białkiem.
- Papier do pieczenia wraz z kulebiakiem przenieś na blachę do pieczenia.
- Piecz około 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Pierogi rodem z Podlasia
Na pewno większość z Was zna świąteczne pierogi w postaci ugotowanej, z różnymi rodzajami farszu. W województwie podlaskim pierogi na święta tradycyjnie występują w formie pieczonej. Drugim rodzajem pierogów charakterystycznych dla tego regionu są te z farszem ziemniaczanym. Kuchnia kresowa jest zróżnicowana i łączy w sobie wpływy tradycji polskich, litewskich i tatarskich. W prezentowanym przepisie natomiast nie mogło zabraknąć naszego dodatku – szynki biebrzówki z Masarni u Józefa JBB.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 3 żółtka
- łyżeczka soli
Farsz:
- 200 g szynki biebrzówki #JBB
- cebula
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- sól, świeżo mielony pieprz, tymianek
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę, czosnek i szynkę w kostkę i podsmażaj na oliwie do zarumienienia.
- Dodaj pokrojone drobno pieczarki oraz pokrojony seler naciowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
- Gotowy farsz wystudź.
- Do naczynia wsyp mąkę, dodaj drożdże i masło całość wyrabiaj chwilę. Następnie dodaj śmietanę, żółtka i sól i wyrób na jednolitą masę.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrawaj szklanką kółka.
- Na kawałki ciasta nałóż farsz i zlep brzegi, tworząc pierożki.
- Gotowe pierożki ułóż na blasze do pieczenia i posmaruj rozmąconym jajkiem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.
- Podawaj z barszczem czerwonym.
Ktoś tu dobrze nawarzył…
…bigosu! A jeśli mowa o świętach, to bigos jest obowiązkowym daniem – prawdopodobnie w każdym regionie. Postanowiliśmy jednak przyrządzić to danie w takiej wypasionej wersji, więc zostajemy w kuchni województwa podlaskiego, aby spróbować bigosu szlacheckiego, bogatego w plony natury: grzyby, śliwki i aromatyczne przyprawy.
Składniki:
- 3 szt. kiełbasy z wędzarni #JBB
- 300 g boczku z beczki #JBB
- 1 kg kapusty białej
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1/2 kg karkówki
- 1/2 kg wołowiny
- 1/2 kg żeberek
- smalec 1 łyżka
- łyżka powideł śliwkowych
- garść suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- lampka czerwonego wina wytrawnego
- suszone owoce jałowca
- garść suszonych śliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz w wodzie. Białą kapustę poszatkuj, a następnie wrzuć do garnka i sparz wrzątkiem.
- Następnie odlej wodę, dodaj niewielką ilość wrzątku i gotuj poszatkowaną kapustę około 60 minut, nie dodając żadnych składników.
- Kiszoną kapustę gotuj w drugim garnku na małym ogniu, dodając ziele angielskie, suszone owoce jałowca i pieprz.
- Następnie do kiszonej kapusty dodaj grzyby wraz z wodą. Zaraz po tym pokrój cebulę w piórka, obsmaż na smalcu i dodaj do kapusty wraz z suszonymi śliwkami i powidłami śliwkowymi.
- Następnie pokrój w kostkę kiełbasę oraz boczek i dodaj do kapusty kiszonej.
- Potem po kolei obsmażaj żeberka, wołowinę, karkówkę i dodaj wszystko do kapusty kiszonej (wszystkie mięsa, oprócz żeberek pokrój w kostkę).
- Po około 60 minutach gotowania białej kapusty odcedź ją i dodaj do kapusty kiszonej – wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu.
- Dodaj czerwone wino, a przed końcem gotowania wszystko dopraw solą i pieprzem do smaku.
Hej, Podhale!
Święta smakują inaczej w każdym regionie. Z podlaskiego przenosimy się w bardziej górzyste tereny, do królestwa owczych serów. Na Podhalu popularnym daniem świątecznym są bryndzylki, czyli zgrabne placuszki z bryndzą, pieczone w piekarniku. Są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale też stanowią smaczną odmianę dla potraw takich, jak ryba czy barszcz czerwony. Poznajcie naszą wersję z kiełbasą z wędzarni.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- żółtko jajka
- szklanka mąki
- łyżka oleju
- sól
Farsz:
- kiełbasa z wędzarni #JBB
- 300 g bryndzy lub chudego twarogu wymieszanego ze śmietaną
- 100 g startego sera żółtego lub wędzonego
- 2 ziemniaki
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie je obierz, przeciśnij przez praskę i odstaw do wystudzenia.
- Dodaj żółtko, mąkę, olej i dopraw łyżeczką soli, a następnie wyrób na jednolitą masę.
- Do farszu pokrój w kostkę kiełbasę, zetrzyj ser, dodaj ziemniaki, bryndzę lub twaróg wymieszany ze śmietaną, jajko, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Z ciasta uformuj dużą kulkę na dłoni, spłaszcz ją, nałóż czubatą łyżkę farszu, uformuj placek i ułóż na blaszce wyłożonej papierem.
- Całość piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż placki się zarumienią.
Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa