Świąteczne dania w różnych regionach

Świąteczne inspiracje kulinarne - wypróbuj przepisy.
Zwykło się mówić „co kraj, to obyczaj”, kiedy chcemy podkreślić różnorodność zwyczajów, zachowań czy obrzędów charakterystycznych dla omawianego miejsca. I to powiedzenie doskonale odnosi się także do kulinarnych tradycji bożonarodzeniowych w różnych regionach Polski.

W każdym z nich znajdziemy potrawy, które sami znamy i spożywamy w czasie świąt, ale przygotowane w typowy dla danego województwa sposób. W naszym zestawieniu zaprezentujemy tylko kilka z nich, ale kiedy poszperacie w sieci, na pewno znajdziecie więcej smakowitych przykładów.

Lubimy lubelskie smaki
Na świątecznym stole w tym województwie nie może zabraknąć kulebiaka – dużego, podłużnego „pieroga” z ciasta drożdżowego, wypełnionego smakowitym farszem mięsnym lub warzywnym. Potrawa ta wywodzi się z kuchni rosyjskiej, ale swoje miejsce znalazła także w polskiej tradycji kulinarnej. Poznajcie naszą wersję tego przepisu z farszem wzbogaconym o szynkę biebrzówkę!

Składniki:

  • 200 g szynki biebrzówki #JBB
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • 120 ml mleka 3,2%
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 żółtko jaja
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • białko do smarowania

Sposób przygotowania – ciasto:

  1. Do miski wsyp mąkę, zrób dołek, wkrusz do niego świeże drożdże i posyp cukrem.
  2. Stopniowo wlewaj ciepłe mleko, mieszając je z drożdżami i zagarniając do środka kilka łyżek mąki.
  3. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut do wyrośnięcia.
  4. Dodaj sól oraz żółtko i zacznij mieszać wszystkie składniki łyżką.
  5. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  6. Uformuj kulę, umieść ją w misce nasmarowanej olejem i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Sposób przygotowania – farsz:

  1. Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany w plasterki czosnek, seler naciowy i pieczarki.
  2. Całość dopraw tymiankiem, solą oraz pieprzem.

Sposób przygotowania – całość:

  1. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia w kształcie prostokąta o wymiarach ok. 40x20 cm.
  2. Całą powierzchnię ciasta wyłóż farszem, zachowując ok. 2 cm odstępu od brzegu.
  3. Ciasto zwiń w rulon, wierzch i boki posmaruj roztrzepanym białkiem.
  4. Papier do pieczenia wraz z kulebiakiem przenieś na blachę do pieczenia.
  5. Piecz około 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Pierogi rodem z Podlasia
Na pewno większość z Was zna świąteczne pierogi w postaci ugotowanej, z różnymi rodzajami farszu. W województwie podlaskim pierogi na święta tradycyjnie występują w formie pieczonej. Drugim rodzajem pierogów charakterystycznych dla tego regionu są te z farszem ziemniaczanym. Kuchnia kresowa jest zróżnicowana i łączy w sobie wpływy tradycji polskich, litewskich i tatarskich. W prezentowanym przepisie natomiast nie mogło zabraknąć naszego dodatku – szynki biebrzówki z Masarni u Józefa JBB.
Pierogi pieczone

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 200 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 200 g szynki biebrzówki #JBB
  • cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • sól, świeżo mielony pieprz, tymianek
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę, czosnek i szynkę w kostkę i podsmażaj na oliwie do zarumienienia.
  2. Dodaj pokrojone drobno pieczarki oraz pokrojony seler naciowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. Gotowy farsz wystudź.
  4. Do naczynia wsyp mąkę, dodaj drożdże i masło  całość wyrabiaj chwilę. Następnie dodaj śmietanę, żółtka i sól i wyrób na jednolitą masę.
  5. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrawaj szklanką kółka.
  7. Na kawałki ciasta nałóż farsz i zlep brzegi, tworząc pierożki.
  8. Gotowe pierożki ułóż na blasze do pieczenia i posmaruj rozmąconym jajkiem.
  9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  10. Podawaj z barszczem czerwonym.

Ktoś tu dobrze nawarzył…
…bigosu! A jeśli mowa o świętach, to bigos jest obowiązkowym daniem – prawdopodobnie w każdym regionie. Postanowiliśmy jednak przyrządzić to danie w takiej wypasionej wersji, więc zostajemy w kuchni województwa podlaskiego, aby spróbować bigosu szlacheckiego, bogatego w plony natury: grzyby, śliwki i aromatyczne przyprawy.


Bigos

Składniki:

  • 3 szt. kiełbasy z wędzarni #JBB
  • 300 g boczku z beczki #JBB
  • 1 kg kapusty białej
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg karkówki
  • 1/2 kg wołowiny
  • 1/2 kg żeberek
  • smalec 1 łyżka
  • łyżka powideł śliwkowych
  • garść suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • lampka czerwonego wina wytrawnego
  • suszone owoce jałowca
  • garść suszonych śliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz w wodzie. Białą kapustę poszatkuj, a następnie wrzuć do garnka i sparz wrzątkiem.
  2. Następnie odlej wodę, dodaj niewielką ilość wrzątku i gotuj poszatkowaną kapustę około 60 minut, nie dodając żadnych składników.
  3. Kiszoną kapustę gotuj w drugim garnku na małym ogniu, dodając ziele angielskie, suszone owoce jałowca i pieprz.
  4. Następnie do kiszonej kapusty dodaj grzyby wraz z wodą. Zaraz po tym pokrój cebulę w piórka, obsmaż na smalcu i dodaj do kapusty wraz z suszonymi śliwkami i powidłami śliwkowymi.
  5. Następnie pokrój w kostkę kiełbasę oraz boczek i dodaj do kapusty kiszonej.
  6. Potem po kolei obsmażaj żeberka, wołowinę, karkówkę i dodaj wszystko do kapusty kiszonej (wszystkie mięsa, oprócz żeberek pokrój w kostkę).
  7. Po około 60 minutach gotowania białej kapusty odcedź ją i dodaj do kapusty kiszonej – wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu.
  8. Dodaj czerwone wino, a przed końcem gotowania wszystko dopraw solą i pieprzem do smaku.

Hej, Podhale!
Święta smakują inaczej w każdym regionie. Z podlaskiego przenosimy się w bardziej górzyste tereny, do królestwa owczych serów. Na Podhalu popularnym daniem świątecznym są bryndzylki, czyli zgrabne placuszki z bryndzą, pieczone w piekarniku. Są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale też stanowią smaczną odmianę dla potraw takich, jak ryba czy barszcz czerwony. Poznajcie naszą wersję z kiełbasą z wędzarni.

Bryndzylki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • żółtko jajka
  • szklanka mąki
  • łyżka oleju
  • sól

Farsz:

  • kiełbasa z wędzarni #JBB
  • 300 g bryndzy lub chudego twarogu wymieszanego ze śmietaną
  • 100 g startego sera żółtego lub wędzonego
  • 2 ziemniaki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie je obierz, przeciśnij przez praskę i odstaw do wystudzenia.
  2. Dodaj żółtko, mąkę, olej i dopraw łyżeczką soli, a następnie wyrób na jednolitą masę.
  3. Do farszu pokrój w kostkę kiełbasę, zetrzyj ser, dodaj ziemniaki, bryndzę lub twaróg wymieszany ze śmietaną, jajko, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Z ciasta uformuj dużą kulkę na dłoni, spłaszcz ją, nałóż czubatą łyżkę farszu, uformuj placek i ułóż na blaszce wyłożonej papierem.
  5. Całość piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż placki się zarumienią.

Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat