Świąteczne pierogi ruskie

Przepis na pierogi ruskie.
Robert Kopacz ma także swój sprawdzony sposób na przygotowanie wegańskich pierogów ruskich: „Dla osób które nie lubią lub nie mogą jeść pierogów z grzybami, możemy przygotować kilka pierogów ruskich - również postnych.

One także mogą być 100% roślinne poprzez dodanie do ziemniaków, zamiast twarogu, roślinnej alternatywy sera Violife – w wariancie kremowym klasycznym”.

Składniki na farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 0,30 kg Violife Creamy Orginal
  • 0,10 kg cebuli
  • przyprawy do smaku - sól, pieprz

Seler a’la ryba
Zupy, ciasta, sałatki – wszystkie te potrawy możemy przygotować w wegańskiej wersji, ale co z rybą? W wigilijny wieczór nie moglibyśmy przecież pominąć karpia. „Wśród roślinnych zamienników tradycyjnych dań świątecznych na uwagę zasługuje z pewnością seler, który świetnie zaprezentuje się jako „seleryba”. Na naszym wigilijnym stole może on zająć miejsce karpia, gdyż świetnie imituje on ryby. Charakterystyczny smak uda nam się uzyskać, gdy wykorzystamy do jego przygotowania wodorosty nori” – mówi szef kuchni Upfield.

Składniki:

  • korzeń selera,
  • glony nori (część pokruszona do gotowania, część w arkuszu do owijania),
  • sos sojowy,
  • przyprawy: liście laurowe, ziarna kolendry, ziele angielskie, sól, pieprz,
  • Kasia 100% roślinna bez laktozy – do smażenia

Panierka:

  • zmielone siemię lniane,
  • woda,
  • przyprawa do ryb,
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

  1. Selera obieramy i kroimy na plastry (ok. 1 centymetra grubości). Następnie gotujemy go do miękkości (około 20 minut) w wodzie z sosem sojowym, pokruszonymi glonami nori i przyprawami.
  2. Z siemienia i wody (w stosunku 1:1) przygotowujemy odpowiednik jajka. Dodajemy przyprawę do ryb i odstawiamy.
  3. Ugotowane i ostudzone plastry selera zawijamy w pozostałe wodorosty nori, zanurzamy w siemieniu i obtaczamy w tartej bułce.
  4. Smażymy na tłuszczu roślinnym na mocno rozgrzanej patelni.

Fot. Upfield Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat