Szef kuchni Upfield zdradza, jak przyrządza pierogi we własnym domu: „Wykorzystuję sprawdzony przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Tak przygotowane pierogi – dla smaku – dodatkowo na końcu podsmażam na oleju. W moim domu tradycją jest także umieszczenie w jednym z pierogów 1 grosza (który jest oczywiście wcześniej wyparzony). Kto go znajdzie - nie musi się martwić o finanse w nadchodzącym nowym roku. Dlatego w Wigilię zaczynamy kolację właśnie od jedzenia pierogów. Natomiast część ciasta i farszu, z których przygotowuję pierogi, wykorzystuję do zrobienia uszek do czerwonego barszczu”.
Składniki:
na ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 50 g kostki Kasia 100% roślinnej bez laktozy,
- 250 g wrzącej wody
na farsz:
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 5 dag suszonych grzybów,
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka mąki,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania farszu:
- Grzyby namocz dzień wcześniej w wodzie, a następnie je w niej ugotuj. Kapustę zalej wodą, ugotuj do miękkości. Odcedź grzyby i kapustę. Kapustę dodatkowo odciśnij. Oba składniki drobno posiekaj lub zmiel.
- Posiekaj cebulę. Zeszklij ją na patelni z olejem i dodaj zmielone grzyby i kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeżeli farsz jest za rzadki, dodaj przepaloną na suchej patelni mąkę, tak, by straciła zapach surowizny i dodaj ją do farszu. Mąka zagęści farsz i doda mu posmaku.
Ciasto na pierogi:
- Do naczynia wsyp przesiana mąkę, kostkę Kasia 100% roślinną bez laktozy, sól, a następnie zalej wrząca wodą, odstaw na 15 minut.
- Kiedy ciasto i woda trochę przestygną wymieszaj je i ugniataj. Przykryj lnianą ściereczka i odstaw znowu na 10-15 minut, by odpoczęło.
- Wałkujemy i wygniatamy odpowiedni kształt, napełniamy farszem i sklejamy. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie.
- Ciasto - przez to, że jest zaparzane i elastyczne - świetnie sprawdza się w pierogach zarówno tych gotowanych od razu, jak i później - mrożonych (surowych i gotowanych).
Fot. Upfield Polska
Informacja prasowa