Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami.
Postne pierogi to niezastąpiony element wigilijnej kolacji, a także danie, które możemy podać na stole podczas kolejnych dni świąt.

Szef kuchni Upfield zdradza, jak przyrządza pierogi we własnym domu: „Wykorzystuję sprawdzony przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Tak przygotowane pierogi – dla smaku – dodatkowo na końcu podsmażam na oleju. W moim domu tradycją jest także umieszczenie w jednym z pierogów 1 grosza (który jest oczywiście wcześniej wyparzony). Kto go znajdzie - nie musi się martwić o finanse w nadchodzącym nowym roku. Dlatego w Wigilię zaczynamy kolację właśnie od jedzenia pierogów. Natomiast część ciasta i farszu, z których przygotowuję pierogi, wykorzystuję do zrobienia uszek do czerwonego barszczu”.

Składniki:

na ciasto:

  • 0,5 kg mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 g kostki Kasia 100% roślinnej bez laktozy,
  • 250 g wrzącej wody

na farsz:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka mąki,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania farszu:

  1. Grzyby namocz dzień wcześniej w wodzie, a następnie je w niej ugotuj. Kapustę zalej wodą, ugotuj do miękkości. Odcedź grzyby i kapustę. Kapustę dodatkowo odciśnij. Oba składniki drobno posiekaj lub zmiel.
  2. Posiekaj cebulę. Zeszklij ją na patelni z olejem i dodaj zmielone grzyby i kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeżeli farsz jest za rzadki, dodaj przepaloną na suchej patelni mąkę, tak, by straciła zapach surowizny i dodaj ją do farszu. Mąka zagęści farsz i doda mu posmaku.

Ciasto na pierogi:

  1. Do naczynia wsyp przesiana mąkę, kostkę Kasia 100% roślinną bez laktozy, sól, a następnie zalej wrząca wodą, odstaw na 15 minut.
  2. Kiedy ciasto i woda trochę przestygną wymieszaj je i ugniataj. Przykryj lnianą ściereczka i odstaw znowu na 10-15 minut, by odpoczęło.
  3. Wałkujemy i wygniatamy odpowiedni kształt, napełniamy farszem i sklejamy. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie.
  4. Ciasto - przez to, że jest zaparzane i elastyczne - świetnie sprawdza się w pierogach zarówno tych gotowanych od razu, jak i później - mrożonych (surowych  i gotowanych).

Fot. Upfield Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat