Czym zatem raczyć się przy bożonarodzeniowym stole? Jako aperitif, rozgrzewka po zimowym spacerze lub po prostu wieczorny dodatek do kolędowania świetnie sprawdzi się poncz z żurawiną. Warto włączyć go do świątecznego menu.
PRZEPIS: PONCZ ŚWIĄTECZNY Z ŻURAWINĄ
Składniki
- 100 g wody
- 200 g żurawiny, świeżej lub 200 g żurawiny, mrożonej, uprzednio rozmrożonej
- 240 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 1,5 cm kostkę
- ½-1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM lub ½-1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
- 400 g białego wina, półwytrawnego
- 750 g cydru jabłkowego
- 200 g soku żurawinowego, niesłodzonego
- 120 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
- 80-120 g miodu, płynnego
- 100 g kostek lodu, plus dodatkowa porcja (opcjonalnie) do podania
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®:
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego żurawinę i jabłka, dodać korzenną przyprawę do piernika, przemieszać kopystką, gotować na parze 7 min/Varoma/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane na parze owoce przełożyć do naczynia miksującego.
- Dodać wino, cydr, sok żurawinowy, sok pomarańczowy, miód i lód, wymieszać 20 s//obr. 2.5. Poncz przelać do szklanek razem z owocami. Poncz świąteczny z żurawiną podawać z dodatkową porcją lodu lub bez, według własnych upodobań.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:
- Do garnka przeznaczonego do gotowania na parze wlać wodę. Włożyć sitko i dodać odważoną żurawinę i jabłka oraz korzenną przyprawę do piernika, przemieszać i gotować na parze ok. 10 min. Ugotowane na parze owoce przełożyć do naczynia.
- Dodać wino, cydr, sok żurawinowy, sok pomarańczowy, miód oraz lód i wymieszać. Poncz przelać do szklanek razem z owocami. Poncz świąteczny z żurawiną podawać z dodatkową porcją lodu lub bez, według własnych upodobań.
Wskazówka
- Przepis „Przyprawa do piernika" znajduje się na platformie Cookidoo®.
- Słodycz ponczu można dostosować do własnych upodobań, zmniejszając lub zwiększając ilość miodu.
- Aby smak ponczu był delikatniejszy, można napełnić nim szklanki do ¾ wysokości, a pozostałą część uzupełnić wodą gazowaną.
- Poncz przelany do szklanek można udekorować laskami cynamonu, aby wyglądał bardziej efektownie.
- Naturalny, niesłodzony sok żurawinowy dostępny jest w supermarketach w dziale ze zdrową żywnością lub w aptekach stacjonarnych i internetowych.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa