Świąteczny poncz z żurawiną

Przepis na bożonarodzeniowy poncz.
W spisie 12 typowych wigilijnych potraw mamy tylko jeden napój, którym jest kompot z suszu. Podobnie próżno szukać tradycji w zakresie napitku świątecznego.

Czym zatem raczyć się przy bożonarodzeniowym stole? Jako aperitif, rozgrzewka po zimowym spacerze lub po prostu wieczorny dodatek do kolędowania świetnie sprawdzi się poncz z żurawiną. Warto włączyć go do świątecznego menu.

PRZEPIS: PONCZ ŚWIĄTECZNY Z ŻURAWINĄ

Składniki

  • 100 g wody
  • 200 g żurawiny, świeżej lub 200 g żurawiny, mrożonej, uprzednio rozmrożonej
  • 240 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • ½-1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM lub ½-1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
  • 400 g białego wina, półwytrawnego
  • 750 g cydru jabłkowego
  • 200 g soku żurawinowego, niesłodzonego
  • 120 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
  • 80-120 g miodu, płynnego
  • 100 g kostek lodu, plus dodatkowa porcja (opcjonalnie) do podania

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®:

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego żurawinę i jabłka, dodać korzenną przyprawę do piernika, przemieszać kopystką, gotować na parze 7 min/Varoma/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane na parze owoce przełożyć do naczynia miksującego.
  2. Dodać wino, cydr, sok żurawinowy, sok pomarańczowy, miód i lód, wymieszać 20 s//obr. 2.5. Poncz przelać do szklanek razem z owocami. Poncz świąteczny z żurawiną podawać z dodatkową porcją lodu lub bez, według własnych upodobań.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

  1. Do garnka przeznaczonego do gotowania na parze wlać wodę. Włożyć sitko i dodać odważoną żurawinę i jabłka oraz korzenną przyprawę do piernika, przemieszać i  gotować na parze ok. 10 min. Ugotowane na parze owoce przełożyć do naczynia.
  2. Dodać wino, cydr, sok żurawinowy, sok pomarańczowy, miód  oraz lód i wymieszać. Poncz przelać do szklanek razem z owocami. Poncz świąteczny z żurawiną podawać z dodatkową porcją lodu lub bez, według własnych upodobań.

Wskazówka

  • Przepis „Przyprawa do piernika" znajduje się na platformie Cookidoo®.
  • Słodycz ponczu można dostosować do własnych upodobań, zmniejszając lub zwiększając ilość miodu.
  • Aby smak ponczu był delikatniejszy, można napełnić nim szklanki do ¾ wysokości, a pozostałą część uzupełnić wodą gazowaną.
  • Poncz przelany do szklanek można udekorować laskami cynamonu, aby wyglądał bardziej efektownie.
  • Naturalny, niesłodzony sok żurawinowy dostępny jest w supermarketach w dziale ze zdrową żywnością lub w aptekach stacjonarnych i internetowych.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat