Świąteczny przepis na wegetariańskie danie

Pierogi z czerwoną soczewicą i suszonymi pomidorami - przepis kulinarny.
Wielkimi krokami zbliżają się Święta, większości z nas kojarzą się z magiczną atmosferą oraz pysznym jedzeniem. Właśnie wtedy, jednym z podstawowych dań w menu są pierogi.

Tradycyjny wariant, to takie z farszem w postaci kapusty i grzybów. Warto jednak wypróbować inne, nieco mniej konwencjonalne nadzienia. Na przykład z dodatkiem soczewicy, kaszy jaglanej i plastrów paprykowych.  Aby smakowały jeszcze lepiej, poleca się podsmażyć je na złoty kolor z cebulką. Poniżej przedstawiamy przepis:

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka stopionego masła lub oliwy
  • Pół łyżeczki soli

Farsz:

  • Pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół opakowania Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
  • 7 suszonych pomidorów z oleju
  • Pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • Pół szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Dodatkowo:

  • Usmażona cebula do okraszenia
  • Nać pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy gorącą wodę, masło i sól. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta. Przykrywamy czystą ściereczką, pozostawiamy na 30 minut.
  2. Cebulę, plastry wegetariańskie, suszone pomidory kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek smażymy przez 3 minuty. Dodajemy plastry, smażymy przez kolejne 3 minuty. Zawartość patelni przekładamy do miski, dodajemy suszone pomidory, kaszę, soczewicę, słodką paprykę. Farsz mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Ciasto przekładamy na blat wysypany mąką, cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy kółka. Na środku każdego nakładamy łyżeczkę farszu, a następnie zlepiamy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy pierogi, gotujemy przez około 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerz, studzimy.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, partiami smażymy pierogi na złoty kolor. Podajemy okraszone smażoną cebulką, posypane nacią pietruszki.

Wskazówka: Pierogi można podać okraszone smażonym wędzonym tofu.

Fot. VeggieDay
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat