Tradycyjny wariant, to takie z farszem w postaci kapusty i grzybów. Warto jednak wypróbować inne, nieco mniej konwencjonalne nadzienia. Na przykład z dodatkiem soczewicy, kaszy jaglanej i plastrów paprykowych. Aby smakowały jeszcze lepiej, poleca się podsmażyć je na złoty kolor z cebulką. Poniżej przedstawiamy przepis:
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka stopionego masła lub oliwy
- Pół łyżeczki soli
Farsz:
- Pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- Pół opakowania Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
- 7 suszonych pomidorów z oleju
- Pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- Pół szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
- Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Dodatkowo:
- Usmażona cebula do okraszenia
- Nać pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy gorącą wodę, masło i sól. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta. Przykrywamy czystą ściereczką, pozostawiamy na 30 minut.
- Cebulę, plastry wegetariańskie, suszone pomidory kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek smażymy przez 3 minuty. Dodajemy plastry, smażymy przez kolejne 3 minuty. Zawartość patelni przekładamy do miski, dodajemy suszone pomidory, kaszę, soczewicę, słodką paprykę. Farsz mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto przekładamy na blat wysypany mąką, cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy kółka. Na środku każdego nakładamy łyżeczkę farszu, a następnie zlepiamy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy pierogi, gotujemy przez około 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerz, studzimy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, partiami smażymy pierogi na złoty kolor. Podajemy okraszone smażoną cebulką, posypane nacią pietruszki.
Wskazówka: Pierogi można podać okraszone smażonym wędzonym tofu.
Fot. VeggieDay
Informacja prasowa