Światowy dzień walki z cukrzycą

27. czerwca 2013 - Światowy dzień walki z cukrzycą
Polskie Stowarzyszenie Diabetyków co roku 27 czerwca organizuje różnego rodzaju akcje, happeningi, konferencje, wystawy, mające na celu zwiększenie świadomości społeczeństwa dotyczącej cukrzycy.

Osób z cukrzycą typu I lub II lub z insulinoopornością jest z roku na rok coraz więcej. Podstawą diety osób chorych, ale też chcących ochronić się przed tego typu schorzeniami jest dobór produktów lub posiłków ze względu na ich indeks glikemiczny. Jak się odżywiać podpowiada Pani Katarzyna Łacina z Centrum Dietetycznego Nutri-Med.

Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych według tego, jak szybko po ich spożyciu rośnie we krwi stężenie cukru (glukozy). Indeks ten zwany jest również wskaźnikiem glikemicznym.

  • Wysoki IG sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej. Węglowodany są szybko trawione i wchłaniane, co powoduje natychmiastowe dostarczenie energii i podniesienie poziomu cukru – ale na krótki czas. Duży wyrzut insuliny obniża poziom cukru i powoduje, że znowu czujemy się głodni, przy okazji zaczyna odkładać się tkanka tłuszczowa. Gdy znowu sięgamy po produkt o wysokim IG koło się zamyka, czego konsekwencją jest wzrost masy ciała.
  • Niski IG sprzyja odchudzaniu. Węglowodany z produktów o niskim IG są uwalniane powoli i dostarczają nam energii na dłużej. Z zasady produkty te dodatkowo mają mniejszą kaloryczność i większą zawartość błonnika pokarmowego, który przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu produkty sprzyjają redukcji masy ciała.


Które produkty mają wysoki, a które niski IG?

Wysoki IG: słodycze, słodkie napoje, słodkie płatki śniadaniowe, biały ryż, jasne pieczywo, ziemniaki, gotowane buraczki i marchewka, dynia, arbuz, suszone owoce.
Niski IG:  większość owoców i warzyw, pełnoziarniste pieczywo, makarony, brązowy ryż, grube kasze, gorzka czekolada, soja, soczewica.

  • Im produkty zawierają więcej błonnika i minerałów tym mają niższy IG.
  • Lepiej jeść częściej świeże owoce i warzywa niż przetworzone, ponieważ mają wówczas niższy IG.
  • Makaron gotuj al dente, nie rozgotowuj warzyw- dzięki temu zyskasz niższy IG potrawy.
  • Celebruj posiłki, jedz powoli, dzięki czemu do mózgu szybciej dotrze informacja, że jesteś syty.
  • Staraj się, aby w Twoim każdym posiłku był obecny błonnik, dzięki czemu obniżysz IG i będziesz czuł sytość na dłużej. Przykładowo: do kanapek zawsze dodawaj warzywa, jogurtów naturalnych owoc lub otręby pszenne, do sałatek wybieraj świeże warzywa i posypuj je nasionami słonecznika lub dyni.
  • Nigdy nie jedz na pusty żołądek słodyczy, ponieważ to jeszcze bardziej pobudza apetyt.
  • Jedz często, ale małe ilości.


Fot. 11points.com
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat