W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Światowy Dzień Walki z Cukrzycą

Opublikowano: 2013-10-22
Światowy Dzień Walki z Cukrzycą z Centrum Dietetycznym Nutri-med.
14 listopada Organizacja Narodów Zjednoczonych (ONZ) wyznaczyła na dzień poświęcony walce z cukrzycą. Szacuje się, że na cukrzycę cierpi obecnie 230 milionów osób, z czego 25 milionów w Europie.

Najczęstsze przyczyny zachorowania to: niezdrowy sposób odżywiania, nadwaga, otyłość, siedzący tryb życia oraz brak regularnej aktywności fizycznej.

Cukrzyca charakteryzuje się podwyższoną zawartością cukru we krwi (hiperglikemią) wynikającą z  nieprawidłowego działania lub produkcji insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki. Przewlekłe podwyższenie cukru może doprowadzić do uszkodzenia, zaburzenia czynności oraz niewydolności wielu narządów (np. oczu, nerek, nerwów, stawów, serca oraz naczyń krwionośnych). Wyróżnia się cukrzycę typu 1, typu 2, cukrzycę ciężarnych oraz inne.

Podstawą leczenia tej choroby jest farmakoterapia, prawidłowy dobór diety oraz wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej. Dieta osób chorych, ale też chcących ochronić się przed tego typu schorzeniami polega na doborze produktów lub posiłków ze względu na ich indeks glikemiczny z ograniczeniem cukrów prostych.

Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych według tego, jak szybko po ich spożyciu rośnie we krwi stężenie cukru (glukozy). Indeks ten zwany jest również wskaźnikiem glikemicznym.

Wysoki IG sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej. Węglowodany są szybko trawione i wchłaniane, co powoduje natychmiastowe dostarczenie energii i podniesienie poziomu cukru – ale na krótki czas. Duży wyrzut insuliny obniża poziom cukru i powoduje, że znowu czujemy się głodni, przy okazji zaczyna odkładać się tkanka tłuszczowa. Gdy znowu sięgamy po produkt o wysokim IG koło się zamyka, czego konsekwencją jest wzrost masy ciała. Wysoki IG znajdziemy w produktach tj: słodycze, słodkie napoje, słodkie płatki śniadaniowe, biały ryż, jasne pieczywo, ziemniaki, gotowane buraczki i marchewka, dynia, arbuz, suszone owoce.

Niski IG sprzyja odchudzaniu. Węglowodany z produktów o niskim IG są uwalniane powoli i dostarczają nam energii na dłużej. Z zasady produkty te dodatkowo mają mniejszą kaloryczność i większą zawartość błonnika pokarmowego, który przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu produkty sprzyjają redukcji masy ciała. Niski IG:  większość owoców i warzyw, pełnoziarniste pieczywo, makarony, brązowy ryż, grube kasze, gorzka czekolada, soja, soczewica.
Praktyczne wskazówki dotyczące wprowadzenia diety opierającej się na niskich IG

  • Im produkty zawierają więcej błonnika i minerałów tym mają niższy IG (czyli wybieramy ciemne pieczywo, brązowy ryż, razowe makaronu, grube kasze, do dań dużo surowych warzyw w formie surówek)
  • Lepiej jeść częściej świeże owoce i warzywa niż przetworzone, ponieważ mają wówczas niższy IG.
  • Makaron gotuj al dente, nie rozgotowuj warzyw- dzięki temu zyskasz niższy IG potrawy.
  • Celebruj posiłki, jedz powoli, dzięki czemu do mózgu szybciej dotrze informacja, że jesteś syty.
  • Staraj się, aby w Twoim każdym posiłku był obecny błonnik, dzięki czemu obniżysz IG i będziesz czuł sytość na dłużej. Przykładowo: do kanapek zawsze dodawaj warzywa, jogurtów naturalnych owoc/warzywo lub otręby pszenne, do sałatek wybieraj świeże warzywa i posypuj je nasionami słonecznika lub dyni.
  • Nigdy nie jedz na pusty żołądek słodyczy, ponieważ to jeszcze bardziej pobudza apetyt.
  • Jedz często, ale małe ilości.


Szczególną uwagę należy zwrócić na cukry proste, które należy ograniczać do minimum, a najlepiej w ogóle eliminować z dziennego menu.

Cukry proste znajdziesz nie tylko w produktach oczywistych typu:

  • cukier, miód, słodycze, ciasta, bułki słodkie, lody.


Są one również ukryte w wielu innych produktach:

  • owocach świeżych, a w większej ilość w suszonych, w słodkich zalewach (świeże owoce w porcji zawierają średnio 3 łyżeczki cukru, natomiast garść suszonych moreli ma około 12 łyżeczek cukru)
  • płatkach kukurydzianych i innych śniadaniowych- szczególnie tych dla dzieci (4-5 łyżeczek cukru w 1 porcji)
  • większości soków owocowych, napojach słodzonych (np. Cola, Fanta, Nestea, Frugo itp.), wodach smakowych (około 5-6 łyżeczek cukru w 1 szklance)
  • piwie, kolorowych drinkach, likierach, winie (np. szklanka piwa smakowego ma 3-4 łyżeczki cukru, a mały kieliszek likieru 2 łyżeczki)
  • jogurtach i deserach mlecznych (4-5 łyżeczek cukru w 1 porcji 150g)
  • puszkowanych warzywach typu kukurydza, groszek, fasolka, pomidory (nawet do 8 łyżeczek  cukru w 1 puszce)
  • ketchupie, gotowych sosach do sałatek (łyżka ketchupu ma niecałą płaską łyżeczkę cukru)


Wybierając te produkty czytaj etykiety, im mniej cukrów prostych tym lepiej. Pamiętaj, że cukry proste mogą być ukryte pod innymi nazwami: syrop fruktozowy, syrop glukozowy, syrop z agawy, syrop glukozowo- fruktozowy, dekstroza, glukoza, laktoza, melasa.

W dobie, kiedy cukrzyca grozi nam epidemią musimy zadbać o prawidłowy styl życia. Na niego składa się odpowiednie i mądre odżywianie, czyli przede wszystkim jedzenie regularnie 5 posiłków dziennie, nie podjadanie, rezygnacja ze słodkich napojów i słodyczy oraz dobór produktów oraz dań na podstawie ich indeksu glikemicznego. Kolejny czynnik, to regularna aktywność fizyczna, minimum 30 minut dziennie. Dzięki niej komórki są bardziej wrażliwe na działanie insuliny. Trzeba również dbać o prawidłową masę ciała, ponieważ nadwaga i otyłość, to główne czynniki ryzyka cukrzycy typu 2. W ułożeniu odpowiedniego menu pomoże dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med;

ip

fot. nutrimed




Społeczność
Reklama