Święta last minute

Zapiekane pierożki z szynką i pieczarkami - przepis kulinarny.
Co zrobić, gdy Święta już jutro, a my wciąż nie zaczęliśmy gotować?

Dla zabieganych i zapracowanych przedstawiamy przepisy, dzięki którym przygotujemy Wigilię w błyskawicznym tempie. Do dzieła!

Zapiekane pierożki z szynką i pieczarkami

Składniki na farsz:

  • Szynka Szefa Masarni u Józefa JBB
  • Pieczarki ½ kg
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypiorek

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 75 ml kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć, następnie zawiń w folię i schładzaj ok. 30 minut w lodówce. W międzyczasie wykonaj farsz. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodawaj pokrojone pieczarki, dopraw solą oraz pieprzem i odparuj całą wodę. Na koniec dodajemy pokrojoną szynkę oraz szczypiorek. Gotowy farsz studzimy. Po 30 minutach ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 mm i wykrój koła o średnicy ok. 8-9 cm. Na środek nałóż farsz i zlep brzegi. Powstałe pierogi przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza (termoobieg) ok. 40 minut, aż do zrumienienia pierożków. Poziom trudności: średni Czas przygotowania: 75 minut.

Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat