Święta z Garden Gourmet

Wegańskie klopsiki w sosie żurawinowym - przepis kulinarny.
W tegoroczne święta przygotuj szybkie, proste i smaczne dania wegetariańskie.

Nadchodzące święta z pewnością będą różnić się od poprzednich. Będą bardziej kameralne, być może mniej gwarne. To jednak nie powód, by nie zadbać odpowiednio o świąteczne potrawy. Oprócz tych tradycyjnych, dobrze wszystkim znanych, przygotuj nowość, która zaskoczy najbliższych i nie pozwoli, by na Twój stół wkradła się nuda. Niezależnie od tego czy podasz je w Wigilię, na obiad w drugi dzień Świąt czy też w sylwestrową noc, gwarantujemy, że wprowadzą wszystkich w doskonały świąteczny nastrój, a ty przygotujesz je szybko i bez trudu, czyli… tak jak lubisz najbardziej. Oto wypróbowane świąteczne przysmaki od Garden Gourmet – do podania jako danie główne lub przystawka.

Wegańskie klopsiki w sosie żurawinowym
Kolor i smak żurawiny natychmiast przywodzą na myśl obraz świąt, prawda? Owoc ten idealnie pasuje do klopsików przygotowanych z wegańskiego mięsa. Sos składający się z wina, bulionu, soku pomarańczowego, żurawiny i miodu wspaniale wprowadzi w świąteczny nastrój.

Ilość porcji: 1     Czas przygotowania: 35 min     Poziom: średniozaawansowany

Składniki:

  • 2 opakowania Klopsików warzywnych Garden Gourmet
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • 125 ml czerwonego wina
  • 200 ml bulionu grzybowego
  • 2 łyżki stołowe miodu lub cukru
  • 225 g świeżych żurawin
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • tymianek do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj pomarańczę pod bieżącą wodą. Za pomocą obieraczki do warzyw zdejmij skórkę z połowy pomarańczy. Resztę skórki zetrzyj na drobnej tarce. Przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij z niej sok.
  2. Zagotuj wino, bulion, sok pomarańczowy, startą skórkę pomarańczy, żurawinę i miód. Gotuj, aż żurawina zmięknie.
  3. Za pomocą blendera ręcznego, zmiel na drobno żurawinę w powstałym sosie.
  4. Aby zagęścić sos, wymieszaj skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody, a następnie wlej do sosu żurawinowego.
  5. Pokrój skórkę pomarańczy na bardzo cienkie paski i zagotuj je w 100 ml wody z łyżką cukru. Gotuj przez około 5 minut, aż paski staną się miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.
  6. Upiecz klopsiki warzywne zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie zalej upieczone klopsiki sosem żurawinowym. Udekoruj skórką pomarańczową i tymiankiem. Podawaj w świątecznej misce.

Fot. Garden Gourmet
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat