Świętowanie po meksykańsku

Ryba w kukurydzianych liściach - przepis.
Prawdopodobnie to mama była osobą, od której większość osób pobierała pierwsze lekcje gotowania. Będzie dumna, gdy zobaczy, jak świetnie odnajdujecie się w kuchni.

Zwłaszcza, że z naszymi przepisami poradzi sobie nawet początkujący adept sztuki kucharskiej. Uwielbiamy niespodzianki, więc tym razem nie będziemy opierać się na tradycyjnych daniach. Zabierz mamę w podróż dookoła świata!

Sombrero może się przydać, ale nie jest konieczne. Potrawy kuchni meksykańskiej są wystarczająco kolorowe i wyraziste, by wprowadzić was w znakomity, odświętny nastrój. Zaproponuj mamie udział w wielobarwnej i, co najważniejsze, smakowitej fieście!

Kuchnia meksykańska to kuchnia z tradycjami, choć w dużej mierze odmiennymi od naszego klasycznego rosołu i schabowego. Mnóstwo w niej wyrazistych składników i przypraw, zwłaszcza chili. Fasola to element obowiązkowy wielu potraw. Myśląc o kulinariach tego rejonu świata, w pierwszej kolejności widzimy apetyczne tortille, burritos i chili con carne. Całkiem słusznie, bo tymi daniami Meksyk zdobył serca smakoszy na całym świecie. Często pikantne, zawsze kolorowe i aromatyczne. Trudno przejść obok nich obojętnie. Choć wiele potraw kojarzy się obecnie z kuchnią uliczną, ich domowe wersje śmiało można przygotować na szczególną okazję. Zaskocz mamę w dniu jej święta jeszcze bardziej i tym razem pomiń te sztandarowe przepisy. Ryba w kukurydzianych liściach to potrawa, która zachwyca samym wyglądem. Skrywa w sobie najlepsze, najbardziej charakterystyczne przyprawy kuchni meksykańskiej. Wspólnie odkryjecie bogactwo ich smaku!

Ryba w kukurydzianych liściach

  • Czas przygotowania: 40 minut
  • Ilość osób: 6

Składniki:

  • 6 sztuk fileta z dorsza lub pstrąga ze skórą
  • 3 sztuki kolby kukurydzy
  • 1 opakowanie Przyprawy Adobo Knorr
  • 1 limonka
  • 50 g czarnych oliwek
  • 50 g kaparów
  • 2 pomidory
  • 100 g masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 g cukru brązowego

Sposób przygotowania:

  1. Obierz kukurydzę z liści i odstaw je na bok. Pozbaw kolbę ziaren i posiekaj kapary oraz natkę kolendry. Przekrój oliwki na pół, czerwone dojrzałe pomidory sparz w gorącej wodzie, obierz ze skórki i wytnij gniazda nasienne. Pokrój miąższ w kostkę, zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok.
  2. Składniki umieść w naczyniu. Dodaj masło, startą skórkę, sok z limonki, połowę soli i cukru oraz połowę opakowania przyprawy Adobo Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  3. Drugą część soli, cukru oraz przyprawy Adobo Knorr wymieszaj z oliwą z oliwek. Natrzyj filety rybne marynatą.
  4. Zamarynowane filety umieść na rozłożonych liściach kukurydzy. Nałóż na wierzch ryby sporą porcję farszu. Wszystko razem zawiń w liście i zabezpiecz końce sznurkiem.
  5. Piecz rybę na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach przez około 20-30 minut. Co jakiś czas obracaj filety. Możesz także upiec rybę w piekarniku – przez około 20 minut  w piekarniku nagrzanym do okołu 200˚C. Danie serwuj w rozciętych liściach kukurydzy.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat