Świętuj Światowy Dzień Pieczenia z marką E.Wedel

Suflet czekoladowy oprószony kakao - przepis kulinarny.
Już 17 maja obchodzić będziemy Światowy Dzień Pieczenia. Święto piekarzy i cukierników, amatorów i specjalistów tych niełatwych dziedzin. Z tej okazji marka E.Wedel zachęca, by spróbować swoich sił w kuchni i z pomocą wedlowskich produktów wyczarować idealny suflet czekoladowy.

Tegoroczny Światowy Dzień Pieczenia przypada w poniedziałek. To idealna okazja, by osłodzić sobie początek tygodnia i własnoręcznie przygotować pyszny suflet. Jego sekretem jest oryginalna wedlowska czekolada oraz receptura opracowana przez czekoladników marki E.Wedel.

Suflet czekoladowy oprószony kakao (4 porcje)

Składniki:

  • 180 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • masło i cukier do wysmarowania i wysypania foremek
  • kakao ciemne z Ghany do oprószenia

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Cztery foremki o pojemności 250 ml wysmaruj masłem i wysyp cukrem – ważne jest, żeby dokładnie wysmarować i wysypać formę aż pod same brzegi naczynia.
  3. Do małego rondelka z grubym dnem wlej śmietankę – dodaj cukier i podgrzewaj aż cukier rozpuści się, a śmietanka będzie bardzo ciepła. Dodaj posiekaną na drobne kawałeczki czekoladę i mieszaj aż całkowicie się rozpuści, a masa będzie gładka i jednolita.
  4. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do przestudzonej czekolady i wymieszaj trzepaczką – masa powinna być płynna.
  5. W dużej misce ubij białka tak, aby nie były za sztywne (do konsystencji bitej śmietany, nie musisz kroić ich nożem).
  6. ¼ ubitych białej dodaj do przestudzonej masy czekoladowo-żółtkowej i delikatnie wymieszaj, aby trochę rozluźnić masę. Dodaj pozostałe białko i ponownie delikatnie wymieszaj.
  7. Masę przełóż do przygotowanych foremek, wypełniając je po same brzegi. Ustaw na blasze i wstaw do piekarnika.
  8. Piecz przez 20 minut aż suflety wyrosną. Podawaj gorące, natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Przygotowany suflet warto podać ze świeżymi owocami lub lodami E.Wedel. W ofercie wedlowskich lodów dostępne są między innymi kubki z linii premium E.Wedel OH! o smaku wanilii lub słonego karmelu. Fanów większych formatów z pewnością ucieszą nowe lody o pojemności 700 ml, których smaki inspirowane są tabliczkami E.Wedel, są to połączenia: maliny i wanilii z gorzką czekoladą, truskawki i śmietanki z czekoladą mleczną oraz peanut butter i śmietanki z czekoladą białą. Tak przygotowany i zaserwowany deser gwarantuje doskonałą chwilę przyjemności.

Fot. E.Wedel
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat