Świętuj Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą!

Sprawdź, jeden z wedlowskich przepisów - karmelowe fondue.
Ciasto, desery, ciasteczka, muffinki, owoce, a nawet sałatki – to wszystko i wiele więcej możemy pokryć klasycznym słodkim przysmakiem, czyli czekoladą.

16 grudnia celebrujemy Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą, który przypomina nam, że ulubiony smakołyk może przynieść przyjemność nie tylko w formie tabliczki, ale idealnie sprawdzi się jako dodatek do różnych pyszności. Z tej okazji zachęcamy do wypróbowania jednego z wedlowskich przepisów, gdzie czekolada pokrywa pyszne smakołyki - na karmelowe fondue z E.Wedel. To wyśmienity deser skąpany w czekoladzie!

Karmelowe Fondue

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 300 g czekolady Karmellove E.Wedel
  • 150 g truskawek/ mandarynek
  • 150 g winogron zielonych
  • 2 kiwi
  • 2 banany
  • 50 g pistacji
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g ziaren słonecznika

PRZYGOTOWANIE

  1. Śmietankę wlej do garnka. Dodaj pokruszoną gorzką czekoladę E.Wedel oraz czekoladę  Karmellove E.Wedel i podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Truskawki/mandarynki i winogrona umyj i osusz na ręczniku papierowym. Kiwi, banany obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Owoce nadziej na długie patyczki do szaszłyków.
  2. Orzeszki pistacjowe, orzechy nerkowca i ziarna słonecznika osobno wysyp na patelnie, aby się zarumieniły. Każdy ze składników wystudź i rozdrobnij w moździerzu.
  3. Czekoladę wlej do naczynia do fondue. Do mniejszych miseczek wsyp pokruszone orzechy nerkowca, ziarna słonecznika i orzeszki pistacjowe. Finalnie owoce zanurzaj najpierw w czekoladzie, a następnie w posypkach.

Fot. E. Wedel
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat