Syrop cytrynowo-ziołowy (TM6, TM5)
30 min. 55 min. Łatwy Cały przepis Cały przepis: Wartość kaloryczna 8938 kJ, Wartość kaloryczna 2133 kcal, Białko 1 g, Węglowodany 515 g, Tłuszcz 1 g, Błonnik 3 g
Składniki
- 20-30 g melisy cytrynowej, świeżej, tylko liście
- 10-15 g tymianku, świeżego, tylko liście (opcjonalnie)
- 300 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 3 cytryny, obrane, bez białych błonek, pokrojone na kawałki
- 600 g wody
- 500 g cukru
Przydatne przybory kuchenne
- sito o drobnych oczkach, dzbanek, łyżka cedzakowa, szklane butelki
Części Thermomixa
- miarka, kopystka, dolna część przystawki Varoma
Przygotowanie w urządzeniu Thermomix
- Do naczynia miksującego włożyć melisę, tymianek, imbir i cytryny, rozdrobnić 3 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, podgrzewać 15 min/85°C/obr. 1. Przecedzić do dzbanka przez sito o drobnych oczkach. Dokładnie odsączyć, resztki rozdrobnionych ziół i cytryn wyrzucić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wywar cytrynowo-ziołowy, dodać cukier, nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować 14 min/105°C/obr. 2. W razie potrzeby usunąć pianę za pomocą łyżki cedzakowej. Gorący syrop przelać do czystych, wyparzonych szklanych butelek (patrz wskazówka). Butelki z gorącym syropem natychmiast zakręcić, odstawić do ostudzenia, następnie przechowywać w lodówce. Syrop podawać po rozcieńczeniu z wodą lub jako dodatek do innych napojów. Przed użyciem mocno wstrząsnąć butelką.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix
- Posiekać melisę, tymianek, imbir i cytryny, rozdrobnić. Składniki przełożyć do garnka.
- Dodać wodę, podgrzewać przez 15 minut, ale nie doprowadzić do wrzenia. Przecedzić do dzbanka przez sito o drobnych oczkach. Dokładnie odsączyć, resztki rozdrobnionych ziół i cytryn wyrzucić. Opłukać naczynie miksujące.
- Wlać wywar cytrynowo-ziołowy do garnka, dodać cukier, gotować przez około 15 minut. W razie potrzeby usunąć pianę za pomocą łyżki cedzakowej. Gorący syrop przelać do czystych, wyparzonych szklanych butelek (patrz wskazówka). Butelki z gorącym syropem natychmiast zakręcić, odstawić do ostudzenia, następnie przechowywać w lodówce. Syrop podawać po rozcieńczeniu z wodą lub jako dodatek do innych napojów. Przed użyciem mocno wstrząsnąć butelką.
Wskazówka
- Ze względu na dużą zawartość imbiru, syrop jest bardzo intensywny w smaku, należy zatem stosować małe porcje, rozcieńczając go z wodą lub innymi płynami.
- Czyste słoiki, butelki, pokrywki, nakrętki oraz akcesoria urządzenia Thermomix® są niezbędne dla długiego okresu trwałości i przechowywania produktów. Butelki i zakrętki, do których będzie przelany syrop należy dokładnie umyć w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń. Opłukać je, przelewając wrzącą wodą, następnie osuszyć czystą ściereczką kuchenną lub papierowym ręcznikiem. Szklane butelki można również wyparzyć w piekarniku rozgrzanym do temp. 100˚C 20-30 min. Gorący syrop przelać do butelek, gdy są jeszcze ciepłe.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa