Syrop cytrynowo-ziołowy

Przepis na prozdrowotny syrop.
Jak przygotować syrop na jesienne dolegliwości.

Syrop cytrynowo-ziołowy (TM6, TM5)

 30 min.  55 min.  Łatwy  Cały przepis  Cały przepis: Wartość kaloryczna 8938 kJ, Wartość kaloryczna 2133 kcal, Białko 1 g, Węglowodany 515 g, Tłuszcz 1 g, Błonnik 3 g

Składniki

  • 20-30 g melisy cytrynowej, świeżej, tylko liście
  • 10-15 g tymianku, świeżego, tylko liście (opcjonalnie)
  • 300 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 3 cytryny, obrane, bez białych błonek, pokrojone na kawałki
  • 600 g wody
  • 500 g cukru

Przydatne przybory kuchenne

  • sito o drobnych oczkach, dzbanek, łyżka cedzakowa, szklane butelki

Części Thermomixa

  • miarka, kopystka, dolna część przystawki Varoma

Przygotowanie w urządzeniu Thermomix

  1. Do naczynia miksującego włożyć melisę, tymianek, imbir i cytryny, rozdrobnić 3 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać wodę, podgrzewać 15 min/85°C/obr. 1. Przecedzić do dzbanka przez sito o drobnych oczkach. Dokładnie odsączyć, resztki rozdrobnionych ziół i cytryn wyrzucić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać wywar cytrynowo-ziołowy, dodać cukier, nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować 14 min/105°C/obr. 2. W razie potrzeby usunąć pianę za pomocą łyżki cedzakowej. Gorący syrop przelać do czystych, wyparzonych szklanych butelek (patrz wskazówka). Butelki z gorącym syropem natychmiast zakręcić, odstawić do ostudzenia, następnie przechowywać w lodówce. Syrop podawać po rozcieńczeniu z wodą lub jako dodatek do innych napojów. Przed użyciem mocno wstrząsnąć butelką.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix

  1. Posiekać melisę, tymianek, imbir i cytryny, rozdrobnić. Składniki przełożyć do garnka.
  2. Dodać wodę, podgrzewać przez 15 minut, ale nie doprowadzić do wrzenia. Przecedzić do dzbanka przez sito o drobnych oczkach. Dokładnie odsączyć, resztki rozdrobnionych ziół i cytryn wyrzucić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Wlać wywar cytrynowo-ziołowy do garnka, dodać cukier, gotować przez około 15 minut. W razie potrzeby usunąć pianę za pomocą łyżki cedzakowej. Gorący syrop przelać do czystych, wyparzonych szklanych butelek (patrz wskazówka). Butelki z gorącym syropem natychmiast zakręcić, odstawić do ostudzenia, następnie przechowywać w lodówce. Syrop podawać po rozcieńczeniu z wodą lub jako dodatek do innych napojów. Przed użyciem mocno wstrząsnąć butelką.

Wskazówka

  • Ze względu na dużą zawartość imbiru, syrop jest bardzo intensywny w smaku, należy zatem stosować małe porcje, rozcieńczając go z wodą lub innymi płynami.
  • Czyste słoiki, butelki, pokrywki, nakrętki oraz akcesoria urządzenia Thermomix® są niezbędne dla długiego okresu trwałości i przechowywania produktów. Butelki i zakrętki, do których będzie przelany syrop należy dokładnie umyć w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń. Opłukać je, przelewając wrzącą wodą, następnie osuszyć czystą ściereczką kuchenną lub papierowym ręcznikiem. Szklane butelki można również wyparzyć w piekarniku rozgrzanym do temp. 100˚C 20-30 min. Gorący syrop przelać do butelek, gdy są jeszcze ciepłe.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa







Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat