Kanada odpowiedzialna jest za 85% światowej produkcji syropu klonowego. Każdego roku pozyskuje się tam 900 milionów litrów soku z klonów (głównie z tych tzw. cukrowych), który potem redukowany jest do bursztynowego syropu. Pozyskiwanie soku jest przyjazne dla środowiska. Producenci nigdy nie nawiercają drzew, których pień ma mniej niż 20 cm średnicy oraz takich, które mają mniej niż 30-40 lat. Ciekawostką jest, że klon może żyć nawet do 300 lat!
Syrop klonowy składa się w 32% z wody i 68% z węglowodanów, z których 80% to sacharoza. Pozostałe cukry to glukoza i fruktoza. Porównując takie same proporcje cukru stołowego z syropem klonowym, to kanadyjski specjał będzie miał o jedną trzecią mniej kalorii.
Syrop klonowy to prawdziwe źródło młodości - to ponad 54 rozmaite antyoksydanty spowalniające proces starzenia, opóźniające powstawanie zmarszczek oraz chroniące przed wieloma chorobami. Jego działanie można porównać z efektami jedzenia superfoods takich jak: jagody, pomidory czy siemię lniane. Według badań syrop klonowy zawiera ponad 20 składników pozytywnie wpływających na zdrowie, między innymi minerałów (mangan, potas, cynk, wapń), witamin A i z grupy B, które mają działanie antyrakowe i antybakteryjne.
Syrop pomaga zwalczyć przeziębienie – wspomniany cynk wzmacnia odporność, a mangan chroni komórki układu odpornościowego przed degradacją. To również znakomity wspomagacz tradycyjnych kosmetyków. Zawiera on bowiem substancje higroskopijne, które pozwalają utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com