Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „salvere”, czyli „być w dobrym zdrowiu”. Już to wskazuje na dobroczynne składniki tego zioła. Właśnie dzięki znajdującym się w niej substancjom aktywnym, ma w medycynie działanie między innymi:
Poniżej kilka przepisów:
Kąpiele
Garść ziela szałwii zalewamy 2 litrami wrzątku, a następnie gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie odstawiamy na 10 minut, odcedzamy i wlewamy do wody w wannie. Taka kąpiel działa relaksująco, wspomaga leczenie zmian skórnych.
W przypadku grzybicy można moczyć stopy w samym wywarze z szałwii przez 15 minut 2 razy dziennie. W tym przypadku nie rozcieńczamy go wodą.
Okłady (na odmrożenia, oparzenia i owrzodzenia)
Szklankę ziół zalej 1,5 szklanki wrzątku. Zrób ciepły okład na chore miejsce, a następnie owiń folią i ręcznikiem. Dobrze jest stosować taki okład raz dziennie przez 30 minut.
Maseczka (dla suchej lub tłustej cery)
Rozgnieć garść świeżych kwiatów szałwii i wymieszaj z kubkiem śmietany. Następnie dodaj ubite białko (dla cery tłustej) albo żółtko (dla cery suchej). Powstałą mieszankę rozprowadź na twarzy, a po 15 minutach zmyj letnią wodą. Maseczka odświeża i wygładza skórę oraz łagodzi podrażnienia.
Parówka (dla skóry tłustej, z wypryskami)
5 łyżek szałwii zalej ½ litra wody, a następnie gotuj przez 5 minut. Zdejmij z ognia i pochyl się nad naczyniem, przykrywając głowę ręcznikiem. Niech para oddziałuje na skórę przez 5- 10 minut. Po tym zabiegu dobrze jest przemyć twarz antybakteryjnym tonikiem. Parówka oczyszcza cerę, wysusza wypryski i działa przeciwzapalnie.
Tonik ziołowy (dla cery mieszanej i tłustej)
Weź dwie łyżeczki liści szałwii i dwie łyżeczki kwiatu arniki. Zalej zioła dwiema szklankami wrzącej wody i zostaw pod przykryciem, aż ostygnie. Dodaj 2 szklanki białego, wytrawnego wina i sok z cytryny. Zostaw tonik na 14 dni w ciemnym, zamkniętym naczyniu. Po upływie tego czasu przecedź przez gazę i przechowuj w ciemnej, szczelnie zamkniętej butelce. Przecieraj twarz 2-3 razy dziennie.
Wino szałwiowe (na żołądek)
Potrzebne jest 80 g suszonych liści. Należy je zalać litrem czerwonego wina i odstawić na tydzień. Następnie wystarczy przecedzić przez filtr do kawy lub gazę oraz przelać do czystej butelki. Wino można pić w zaburzeniach żołądkowych 3-4 razy dziennie po kieliszku.
Anna Koprowska- Głowacka
(anna.koprowska-glowacka@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com