Szaszłyki z kaczką i figami
Ben Tish
Składniki:
- 8 szpikulców do szaszłyków, 12cm długości
- 350g piersi z kaczki, pokrojonej w 3cm kawałki
- 4 świeże figi, pokrojone na 6 kawałków
- 500ml soku pomarańczowego
- 100ml białego octu winnego
- Sól i pieprz
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Umieść na każdym szpikulcu po 3 kawałki kaczki i figi, na zmianę.
- Wlej sok pomarańczowy i ocet winny do małego garnka i zredukuj do 2/3, Az lekko zgęstnieje. Gdy sok wystygnie polej nim szaszłyki i odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Wyjmij szaszłyki z marynaty, dopraw sola i pieprzem.
- Grilluj przez 2 minuty, aż mięso będzie lekko skarmelizowane, a następnie przewróć na druga stronę i smaż przez 3 minuty. Zmniejsz temperaturę (lub podnieś ruszt wyżej nad płomienie) i gotuj przez kolejne 2 minuty, aż kaczka będzie różowa.
- Umieść szaszłyki w ciepłym miejscu i pozostaw na kilka minut. Odlej pozostałą marynatę.
Fot. Polsat Food Network
IP