Szaszłyki z kaczką i figami

Przepis na szaszłyki z kaczką i figami.
Ben Tish

Składniki:

  • 8 szpikulców do szaszłyków, 12cm długości
  • 350g piersi z kaczki, pokrojonej w 3cm kawałki
  • 4 świeże figi, pokrojone na 6 kawałków
  • 500ml soku pomarańczowego
  • 100ml białego octu winnego
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek


Przygotowanie:

  1. Umieść na każdym szpikulcu po 3 kawałki kaczki i figi, na zmianę.
  2. Wlej sok pomarańczowy i ocet winny do małego garnka i zredukuj do 2/3, Az lekko zgęstnieje. Gdy sok wystygnie polej nim szaszłyki i odstaw do lodówki na kilka godzin.
  3. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Wyjmij szaszłyki z marynaty, dopraw sola i pieprzem.
  4. Grilluj przez 2 minuty, aż mięso będzie lekko skarmelizowane, a następnie przewróć na druga stronę i smaż przez 3 minuty. Zmniejsz temperaturę (lub podnieś ruszt wyżej nad płomienie) i gotuj przez kolejne 2 minuty, aż kaczka będzie różowa.
  5. Umieść szaszłyki w ciepłym miejscu i pozostaw na kilka minut. Odlej pozostałą marynatę.


Fot. Polsat Food Network
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat