Szaszłyki z tofu

Przepis na szaszłyki z tofu.
Przepis na szaszłyki z tofu Michela Morana.

Składniki:

  • 250 g dyni
  • 6 łyżek octu winnego mirin
  • 150 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki sake
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 125 g tofu twardego
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 20 ml oleju
  • Do smaku: Imbir mielony, Chili pieprz cayenne, Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat


Przygotowanie:
Obraną dynię kroimy w dość grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, tak aby pozostała chrupiąca.
W drugim garnku mieszamy ocet winny, sos sojowy, sake oraz 2 łyżki cukru. Tak powstałą marynatę chwilę gotujemy, aby z sake odparował alkohol (wystarczy około 30 sekund). Podgrzaną marynatę przyprawiamy imbirem mielonym oraz chili.
Tofu kroimy na jednakowej wielkości kostki, wątróbkę oczyszczamy i również dzielimy na równe kawałki. Na patyczki grillowe nadziewamy kolejno kawałki tofu, dyni oraz wątróbki. Czynność powtarzamy do zapełnienia patyczków. Gotowe szaszłyki smażymy na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia posypujemy je z każdej strony odrobiną soli, pieprzu czarnego mielonego oraz smarujemy marynatą.

Przepis pochodzi z książki "Doradca smaku 2"




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat