Szparagi na talerzu

Opublikowano: 2019-06-10
Omlet ze szparagami, szczypiorkiem i szałwią - przepis.
Szparagi to warzywo, na które sezon jest stosunkowo krótki, lecz bardzo intensywny. Apetyczne pęczki są niskokaloryczne, dlatego śmiało mogą je zjadać osoby będące na diecie.

Ugotowane, w połączeniu z filetem z ryby będą stanowić lekkie, a zarazem pożywne danie. Co ważne – dzięki bogactwu witamin i minerałów wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Ponadto dobrze działają na trawienie oraz mózg, a przez wielu nazywane są afrodyzjakiem.  Martwisz się, że nie poradzisz sobie z ich przyrządzeniem? Niepotrzebnie! Ich przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych, w związku z tym warto poznać kilka przepisów, dzięki którym przygotujesz pyszny, wiosenny obiad.

Nie żałuj więc sobie i zajadaj się szparagami, gdy tylko będzie ku temu okazja. Przekonaj się więc jak smakuje omlet ze szparagami, szczypiorkiem i szałwią. Oto przepis!

Omlet ze szparagami, szczypiorkiem i szałwią

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 opakowanie polędwicy wędzonej NATURA firmy Konspol
  • Pół szklanki mleka
  • 3 zielone szparagi
  • 3 żółte szparagi
  • pęk świeżego szczypiorku
  • kilka liści szałwii
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, chili, szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Szparagi myjemy, odkrawamy zdrewniałe końce i kroimy na drobne kawałki. Jajka mieszamy z mlekiem i lekko ubijamy mikserem, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, chili, pieprzem i solą. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szparagi oraz pokrojone w mniejsze kawałki plasterki polędwicy wędzonej NATURA firmy Konspol. W dalszej kolejności na patelnię wylewamy przygotowaną wcześniej masę jajeczną i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Pod koniec omlet oprószamy posiekanym szczypiorkiem oraz liśćmi szałwii.

Fot. Konspol
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat