Szpinak na Wielkanoc?

Babka marmurkowa ze szpinakiem - przepis kulinarny.
Uwielbianym i łatwym w przygotowaniu deserem wielkanocnym jest ciasto o wdzięcznej nazwie babka piaskowa. W zależności od wykorzystanych składników, jej kolor oraz smak mogą być naturalne lub kakaowe.

Dwukolorowa babka piaskowa to tzw. babka marmurkowa. Jeżeli chcemy zaserwować popularne ciasto w oryginalnej, wiosennej odsłonie, do stworzenia charakterystycznego połączenia kolorów wykorzystajmy szpinak, zamiast kakao. Dzięki temu wielkanocna babka będzie zdrowsza i kolorowa. Ten i wiele innych wielkanocnych przepisów znajduje się na Cookidoo®  – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®. Wśród wielu inspiracji świątecznych znajdziecie tam m.in. przepisy Jakuba Kuronia.

Babka marmurkowa ze szpinakiem (TM6, TM5)

Składniki

  • 180 g olej rzepakowy, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 330 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 150 g mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g liści szpinaku baby, świeżych
  • cukier puder, ilość do oprószenia

Przydatne przybory kuchenne

  • forma do babki z kominem (Ø 22-24 cm), pędzelek do ciasta, drewniany patyczek do szaszłyków

Części Thermomixa

  • miarka, kopystka

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do babki z kominem (Ø 22-24 cm) natłuścić olejem za pomocą pędzelka i oprószyć mąką, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać olej, cukier i cukier waniliowy, wymieszać 30 s/obr. 4. Około ⅓ masy przelać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać 250 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać 15 s/obr. 5. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać odstawione jajka z olejem i cukrem, dodać szpinak, zmiksować 30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać pozostałe 80 g mąki i pozostałą 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać 15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, krótko wymieszać kopystką. Przelać do formy na babkę, tworząc drugą warstwę. Dla uzyskania efektu marmurku, wymieszać obie warstwy widelcem.
  6. Piec 45-55 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Odstawić w formie do ostudzenia na 15 min, następnie przełożyć na talerz. Oprószyć cukrem pudrem i podawać pokrojoną na kawałki.

Wskazówka

  • Przepis „Cukier puder” znajduje się na platformie Cookidoo®.
  • Przepis „Cukier waniliowy” znajduje się na platformie Cookidoo®.
  • Babkę można również udekorować lukrem. Aby go przygotować, należy do naczynia miksującego wsypać 150 g cukru pudru, dodać 30 g soku z cytryny, wymieszać 20 s/obr. 5.

JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do babki z kominem (Ø 22-24 cm) natłuścić olejem za pomocą pędzelka i oprószyć mąką, odstawić.
  2. Wbić jajka, dodać olej, cukier i cukier waniliowy - wszystko wymieszać. Około ⅓ masy przelać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do pozostałej masy wlać mleko, dodać 250 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, odstawić.
  4. Do odstawionych jajek z olejem i cukrem dodać szpinak i wszystko wymieszać.
  5. Dodać pozostałe 80 g mąki i pozostałą 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia, krótko wymieszać łyżką. Przelać do formy na babkę, tworząc drugą warstwę. Dla uzyskania efektu marmurku, wymieszać obie warstwy widelcem.
  6. Piec 45-55 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Odstawić w formie do ostudzenia na 15 min, następnie przełożyć na talerz. Oprószyć cukrem pudrem i podawać pokrojoną na kawałki.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa















Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat