Szpinakowe beef rollsy

Pomysł na pyszną wiosenną sałatkę - przepis kulinarny.
Wiosna to najlepszy czas, by wzbogacić swój codzienny jadłospis w pyszne i zdrowe sałatki. Proste w przyrządzeniu, pełne wartości odżywczych, pięknie podane i pomysłowe – sprawdzą się doskonale przy każdej okazji. Oto trzy oryginalne kulinarne inspiracje od firmy Sokołów, na wyśmienite, pożywne i pełne wiosennych kolorów sałatki.

Wiosną chcemy, by nasze posiłki były lżejsze, mniej kaloryczne, ale jednocześnie pełne witamin i innych składników odżywczych, których bardzo potrzebujemy po długich zimowych miesiącach. Dlatego sałatki są tu najlepszym rozwiązaniem! Można je przygotować naprawdę szybko, lista składników jest niemal nieograniczona i każdy z pewnością znajdzie taką kompozycję, która idealnie trafi w jego gust. Sałatki są przy tym niezwykle uniwersalną propozycją – idealną  niezależnie od pory dnia. Na szybkie śniadanie, do lunchboxu, na piknik, czy na kolację dla całej rodziny – każda okazja jest dobra, by przyrządzić tak kolorowy, zdrowy i pyszny posiłek.

Dla wszystkich poszukujących świeżych pomysłów na sałatkowe zestawienia, inspiracją będą oryginalne przepisy Sokołowa.

Szpinakowe beef rollsy
Wyjątkowa sałatka z naleśnikowymi rollsami, wypełnionymi serkiem śmietankowym i Beef Jerky Sokołów. Beef Jerky to plasterki wysuszonej wołowiny, o wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości tłuszczu. Nie zawierają dodatku fosforanów, glutaminianu sodu i sztucznych barwników, wyróżnia je też wysoka mięsność. Szczególnie polecane są osobom aktywnym oraz dbającym o zbilansowaną dietę. Same w sobie stanowią smaczną i odżywczą przekąskę, ale świetnie sprawdzą się też jako składnik oryginalnej sałatki, z naleśnikowymi rollsami, sałatą, papryką, pomidorkami  i pestkami słonecznika.

Składniki na 4 naleśniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 garść liści szpinaku
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Składniki na sałatkę:

  • 1 opakowanie Beef Jerky Sokołów
  • 2 szpinakowe naleśniki
  • 2 garści mixu sałat
  • 150 g serka śmietankowego puszystego
  • 1 żółta papryka
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki pestek słonecznika

Składniki na dressing:

  • 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Mleko, jajko, mąkę, sól i liście szpinaku blendujemy na gładką masę, dodajemy olej i ponownie miksujemy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej po około minucie z każdej strony. Beef jerky wrzucamy do malaksera i blendujemy na pył, a następnie łączmy z serkiem śmietankowym. Tak przygotowaną masą smarujemy naleśniki, zwijamy je w ścisły w rulon i kroimy na plasterki około 1 cm grubości. Pomidorki przekrawamy na połówki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę. Na półmisek wykładamy naprzemiennie mix sałat, paprykę oraz pomidorki koktajlowe. Całość polewamy dressingiem, a na koniec układamy naleśnikowe krążki oraz posypujemy pestkami słonecznika.

Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat